Na vsebino

Čebelarji v Bosni in Hercegovini

Člani čebelarskega društva Črnomelj smo med 26. in 28. avgustom vrnili obisk čebelarjem v Bosni in Hercegovini v Derventi in Bosanskem Brodu. Sodelovanje med društvi poteka že več let, kar potrjuje odprtost in naravnanost našega društva k sodelovanju s sorodnimi organizacijami tako v domačem okolju kot tudi v tujini. V septembru 2014 nas je v Črnomlju obiskala delegacija čebelarjev iz BIH. Takrat je bila dana obljuba da jih bomo obiskali v njihovem kraju.

Na pot smo se odpravili v jutranjih urah 26. avgusta in že pred poldnevom prispeli v Dervento, kjer so nas pričakali odlični gostitelji. Po uvodnih pozdravih in namestitvi smo dokončno uskladili plan izleta. Obisk je bil namenjen spoznavanju čebelarstva v Bosni in Hercegovini in izmenjavi izkušenj na področju organiziranja čebelarjev in promocije čebelarskega turizma. Vodja delegacije je bil Dušan Milinković, terenski svetovalec pri ČZS in predsednik ČD Črnomelj. V strokovnih razpravah sta se poleg Dušana Milinkovića aktivno vključevala in predstavljala področje organiziranosti čebelarjev in promocije čebelarstva in s tem povezanega turizma tudi Miroslav Rožman, predsednik Čebelarske zveze Bele krajine in član upravnega odbora ČZS ter Stanislav Plut član nadzornega odbora ČZS. Okrogle mize in predstavitve so se v organizaciji Centra za lokalni in regionalni razvoj CELOR in Čebelarskega društva Lipa vrstile skozi dva dneva. Udeleženci so bili predstavniki lokalne skupnosti, čebelarji iz Prnjavora in Šamca ter drugi zainteresirani posamezniki. Na dan prihoda v Dervento nas je sprejel načelnik oddelka za kmetijstvo pri občini Dreventa ob odhodu pa se nam je na kosilu pridružil župan občine Bosanski Brod.

Preostali čas smo porabili za ogled turističnih znamenitosti in čebelarstev v okolici Dervente in Bosanskega Broda. Med osrednje dogodke obiska uvrščamo skupno zasaditev drevesa prijateljstva, lipe ki smo jo pripeljali iz Slovenije in je posajena v bližini osrednjega trga mesta Derventa.

V času obiska smo poleg spoznavanja lokalne kulinarike obiskali tudi kulturno zgodovinski kompleks Detlak, izletniško točko Nadeša, družinsko kmetijo »Žikin ranč« in druge. Obisk v Derventi se je odvijal ravno v času tamkajšnjega občinskega praznovanja, zato smo imeli priložnost obiskati tudi veliki »Derventski vašar«, ki ga domačini in obiskovalci množično izkoriščajo za druženje in zabavo.

V treh dneh so se vezi med udeleženci še utrdile, ravno tako pa smo spoznavali nove ljudi in njihovo delo ter izkušnje predvsem v čebelarstvu. Organizatorji obiska so se izkazali kot zares gostoljubni ljudje in odlični gostitelji, katerim se tudi na tem mestu zahvaljujemo za enkratno doživetje. Z nepozabnimi vtisi smo po prijetnem in poučnem tridnevnem bivanju zapustili Bosno in Hercegovino in še nekaj dni pogovarjali o doživetem. S ponosom bomo poleg uspehov in dela našega društva predstavljali tudi prijateljstvo s čebelarji iz Dervente in Bosanskega Broda, ter še naprej utrjevali sodelovanje.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj