Na vsebino

Belokranjski steljniki

Kulturni center Semič in Muzejska hiša Semič sta včeraj v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine organizirala predavanje z naslovom Belokranjski steljniki. V zgodbo steljnikov in njihov pomen je zbrane popeljala domačinka Mira Ivanovič.

Na področju Bele krajine srečamo več območjih prekritih s steljniki. Danes so zaraščujoče kmetijske površine porasle s posamičnim drevjem med katerimi prevladuje breza in v podrasti orlova praprot. Najlepši steljniki se nahajajo v širši okolici Vinomerja, Marindola in Žuničev.

Na predavanju so prisotni med drugim izvedeli kaj sploh so steljniki, kako obsežni so bili nekoč in zakaj imajo tako veliko in pomembno vlogo pri ohranjanju biotske raznovrstnosti Bele krajine ter kako močno so povezani z belokranjsko kulturo.

Debata je tudi tekla o težavah pri ohranjanju steljnikov, njihovem zmanjševanju, pomembnosti vključevanja šol v izobraževanje mlajše generacije o steljnikih in kako steljnike povezati z obstoječimi turističnimi aktivnostmi.

Vir: KC Semič, foto: Tanja Prešeren Banovec

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj