Na vsebino

Belokranjska domova starejših zvišujeta oskrbnine

Dom starejših občanov Črnomelj.
Dom starejših občanov Črnomelj.

Domovi za starejše se bodo občutno podražili, po napovedih Skupnosti socialnih zavodov Slovenije se bodo oskrbnine v domovih v povprečju podražile za 14 odstotkov. Razlog je velika podražitev stroškov, predvsem energentov, pa tudi dela in hrane. Ponekod so oskrbnine zvišali že avgusta, veliko jih je to storilo oktobra. Tudi v Domu starejših občanov (DSO) Črnomelj so oskrbnine s prvim oktobrom dvignili za 4,7 odstotka. Uporabniki bodo ta dvig občutili na novembrski položnici, ki bo za 30 evrov višja.

»Ob visokih podražitvah cen električne energije, plina, hrane in spremembi kadrovskih normativov smo domovi prisiljeni izvesti izredne uskladitve cen oskrbe. V DSO Črnomelj so se stroški energije in živil do tega trenutka dvignili za sedem odstotkov, ki pa jih v dvigu cene nismo upoštevali. Ceno oskrbnine smo dvignili za 4,7 odstotka in sicer je v tem dvigu upoštevano le financiranje dodatnega kadra, ki ga določajo kadrovski normativi. Štiri nove zaposlitve smo izvedli že konec avgusta, cena oskrbnine pa se je dvignila s 1. oktobrom,« je pojasnila direktorica DSO Črnomelj Valerija Lekić Poljšak. Največji strošek poslovanja v njihovem zavodu sicer še vedno predstavlja delo. Večina pogodb, ki jih imajo sklenjenih z dobavitelji, bodisi za posamezne energente ali živila, po besedah direktorice poteče v naslednjem letu.

Zaradi vse večjih pritiskov dobaviteljev in občutnih podražitev so bili cene oskrbnin prisiljeni dvigniti tudi v Domu starejših občanov Metlika. Osnovna oskrba 1 bo s 1. novembrom v DSO Metlika dražja za 12 odstotkov, to bo dobrih 72 evrov več na decembrski položnici. Za 10 odstotkov bo dražja tudi oskrba v enoti za dementne stanovalce. Mesečni račun bo višji za okrog 196 evrov.

Brez pomoči države ne bodo zmogli

DSO Metlika je po besedah direktorice Ivice Lozar v prvem polletju še uspel poslovati pozitivno, predvsem na račun zakonsko predpisanih povračil iz proračuna za zagotavljanje nezasedenih zmogljivosti, povračil stroškov plač ter sofinanciranja dodatnih kadrov, ki pa so od 1. julija letos ukinjeni.

»Nezadržna rast stroškov, s katero se sooča zavod, žal vodi v negativno poslovanje in likvidnostne težave. Tako visokega dviga stroškov živil in energentov ter višjih stroškov plač zaradi zagotavljanja višjega kadrovskega normativa ni več možno pokrivati z obstoječimi cenami,« opozarja Lozarjeva, ki od vlade in pristojnega ministrstva pričakuje finančno pomoč, saj višje cene za njihove stanovalce prinašajo občutno breme, ki ga bodo sami težko zmogli.

Po besedah Valerije Lekić Poljšak, tudi predsednice skupščine Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, je vlada na področju regulacije cen nekaj že postorila, tako je denimo regulirala cene zemeljskega plina. Domovi za starejše so prav tako vključeni v uredbo o določitvi cen električne energije, a kljub temu pričakujejo, da se jim bo strošek električne energije zvišal za dobrih 130 odstotkov.

»Trenutno poslujemo v zelo negotovih razmerah, vseskozi pa se trudimo, da je za stanovalce kar najbolje poskrbljeno. Potrebujemo pomoč države in tu ni več moč odlašati ter čakati na obljubljene ukrepe države. Domovi smo poleg skrbi za naše stanovalce dolžni izpolnjevati in imeti poravnane vse obveznosti, tako do svojih zaposlenih, kot do svojih dobaviteljev. Od junija smo domovi opozarjali in zahtevali, da država prepreči dvig oskrbnin s tem, da se sredstva za dvig vseh stroškov zagotovijo v proračunu. Ministrstvo za delo je ves čas podpiralo naše predloge in zahteve, ampak konkretnega ukrepanja do trenutka žal s strani vlade še ni bilo,« še opozarja Lekić Poljšakova.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj