Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (25)

Neolitska pečatnika

Valjasta pečatnika iz Zorencev in Pustega Gradca, okrašena s serijo krožnih in polkrožnih vrezov za odtiskovanje. Izdelana iz fino zrnate sivo rjave gline.

Zorenci; Pusti Gradec; mlajša kamena doba/neolitik (5. - 3. tisočletje pr. n. št.), keramika, A8419 in A11039.

Pečatniki so bili najdeni na več arheoloških najdiščih Bele krajine iz časa mlajše kamene dobe ali neolitika. Odkriti so bili tako stožčasti kot valjasti pečatniki. Oboje povezujemo z označevanjem lastnine. Morda so jih uporabljali pri blagovni menjavi pred pojavom denarnih sredstev. Takšnih motivov na keramičnih posodah namreč ne zasledimo. Zlasti lepo so okrašeni valjasti pečatniki, ki so bili najdeni v Pustem Gradcu in Zorencih ter so služili za izdelovanje različnih okrasnih motivov.

Okrašene pečatnike so takratni ljudje uporabljali za krašenje in barvanje oblačil in teles. Najpogosteje uporabljeni barvili sta bili rdeča in rumena okra te oglje.

Fotografija: Okrašena valjasta pečatnika z Zorencev in Pustega Gradca na stalni arheološki razstavi, 2023, foto: Kristjan Husič, hrani BMM

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj