Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (8)

Bronast picenski pektoral

Bronast pektoral z bronastimi jagodami v obliki kavri polžkov; sestavljen iz očalastega obeska z dvema zankama, šestimi profiliranimi paličicami in bronastimi jagodami.

Metlika - Hrib grob 80; 6 st.pr.n.št.; bron; A11510

Lahko dostopna železova ruda in metalurško znanje sta omogočila razcvet trgovine in menjave dobrin med oddaljenimi kulturnimi središči za časa starejše železne dobe. O široki razvejanosti trgovskih stikov železnodobnih prebivalcev Bele rkajine pričajo številni uvoženi predmeti. Arheološke najdbe kažejo tesne povezave z italskim prostorov.

Italske izdelave je tudi bronast pektoral z zaključki v obliki kavri polžkov. V 6. st. pr. n. št ga je nosila ženska, pokopana v gomili na Hribu v Metliki. Morda je prišla v Belo krajino kot nevesta iz pokrajine Picen v Italiji. Enega od bronastih polžkov je položila tudi v grob svojega otroka. Obesek so lahko s sabo prinesli tudi trgovci, ki so z italskimi skupnostmi trgovali prek ozemlja Japodov.

Uvožen picenski pektoral, je bil na oblačilo pripet z regionalno izdelano majhno čolničasto fibulo. Fibulo in pektoral pa sta povezovala dva bronasta obročka - morda uhana.

Fotografija 1: Bronast picenski pektoral z majhno čolničasto fibulo (foto: L. Gregorčič).

Fotografija 2: Metlika - Hrib, Gomila I med izkopavanji leta 1987 (foto: B. Križ, hrani fototeka BMM).

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj