Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (38)

Romanizirani staroselci Latobiki - Lonec z narebrenim vratom

Črn trebušast lonec s cilindričnim narebrenim vratom. Ustje blago izvihano. Na ramenu in trupu dve liniji odtisnjenega/vrezanega okrasa, ki se vleče po celotnem obodu posode. Prstanasto dno.

Mali Nerajec - Gradinje, grob 1; zgodnje rimsko obdobje (1. - 2. st.n.št.); keramika; A10321.

Latobiki so keltsko pleme, ki je poselilo prostor Bele krajine v 1. st. pr. n. št. S prihodom rimske vojske na to ozemlje se je njihov način življenja drastično spremenil. Prebivalci so bili prisiljeni opustiti svoje tradicije in se prilagoditi rimskim oblastem skozi proces romanizacije, ki je vključeval sprejemanje vrednot in načina življenja Rimljanov. Kljub močnim upravnim pritiskom, velikim davkom in vojaški obveznosti so staroselski prebivalci vseeno ohranili del svojih tradicij. Na žalost je to obdobje slabo dokumentirano, saj doslej ni bila sistematično raziskana kakšna večja zgodnje rimska naselbina v Beli krajini. Kljub temu poznamo več grobišč, ki so pripadala romaniziranim Latobikom (Rosalnice, Štrekljevec, Borštek).

Ohranjene tradicije so se izražale predvsem v keramičnem gradivu. O značilnih ????????š???????????????????? ž???????????????? smo pisali že v preteklosti. Druga značilen predmet, ki je skoraj izključno povezan s tem območjem, so tako imenovani črni lonci z narebrenim vratom. Gre za preproste črno žgane lonce, ki so bili pogosto okrašeni na trupu. Uporabljali so ji v vsakodnevnem življenju, poleg tega pa jih pogosto srečamo tudi v grobovih. Lonci v tej funkciji so bili najverjetneje namenjeni shranjevanju hrane, ki je služila pokojniku na poti v onostranstvo.

Foto: Črn lonec z cilindričnim narebrenim vratom; 2023; avtor: Kristjan Husič; hrani BMM.

Vir: Belokranjski muzej Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj