Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (31)

Železarstvo in kovaštvo - Železen ingot

Železen surovec/ingot nepravilne oblike z rogljičastim izrastkom. Velikost: 13,5 x 5 cm.

Podzemelj - Kučar; velika stavba, južni prostor; mlajša železna doba; železo, A12023.

V starejši železni dobi je Bela krajina obogatela. Njen razcvet je temeljil na pridobivanju in predelavi železa. V Beli krajini se limonitna železova ruda pojavlja v obliki različno velikih grud in skorij, ki tehtajo od nekaj gramov do nekaj kilogramov. Ta je lahko dostopna, saj leži na površju ali tik pod njim.

Poznavanje železa je neločljivo povezano s prvimi železarji – Hetiti, ki so v 2. tisočletju pr. n. št. poseljevali Malo Azijo. Prvi železni predmeti so se v Sloveniji pojavili na prehodu v 1. tisočletje pr. n. št.

Nič drugače ni v Beli krajini. Novo znanje predelave železa so prebivalci hitro usvojili in železarstvo je postalo eno vodilnih gospodarskih panog.

Na podlagi raziskav sledi železarstva v naselju Kučar vemo, da so rudo talili v jaškastih pečeh z vkopanimi ognjišči. Dovolj visoko temperaturo so dosegli tako, da so v peči z mehovi vpihovali zrak.

Lahka dostopnost železove rude, obsežni gozdovi, ki so nujni za njeno predelavo in metalurško znanje so omogočili razcvet trgovine. O razvejanosti trgovskih stikov železnodobnih prebivalcev Bele krajine nam pričajo številni uvoženi predmeti. Predvsem živahni stiki z italskim prostorom.

Foto: Železen surovec/ingot, šobe za vpihovanje zraka in žlindra z naselja Kučar nad Podzemljem, 2023, foto: Kristjan Husič, hrani BMM.

Vir: Belokranjski muzej Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj