Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (13)

"FIAT LUX" #2

Oljenka z živalskim motivom

Reliefna oljenka hruškaste oblike tipa hayes II iz temno rdeče gline; disk okrašen s serijo skakajočih živali (zajcev), osrednji relief, ki je poškodovan, prikazuje dva jelena.

Črnomelj - Ilica Mirana Jarca, 4. - 5. st.n.št., keramika (terra sigillata), akc: 1138/2022

O strateški pomembnosti poznantične naselbine na črnomaljskem okljuku priča še ena dragocena najdba odkrita leta 2019 na ulici Mirana Jarca.

Oljenka z živalskim motivom izdelana iz terre sigillate – fine rimske lončenine s sijajno površino – priča o umeščenosti poznoantične utrdbe v Črnomlju v širšo trgovinsko mrežo. Takšen tip oljenk so namreč izdelovali v velikih keramičnih delavnicah na prostoru severne Afrike (današnja Tunizija in vzhodna Alžirija), ki so nato po trgovskih poteh prišle v naše kraje. Iz teh delavnic izvirajo tudi nekateri kosi namiznega posodja in amfor, prav tako odkritih na območju črnomaljskega mestnega jedra.

Uporabo oljenk za razsvetljavo so v naše kraje prinesli Rimljani. Oblike oljenk in okrasi so se s časom zelo razlikovali. Najprej so jih uvažali iz italskega prostora, nato se uveljavi tudi lokalna produkcija, ki do pozno rimskega obdobja počasi zamre.

V nemirnih časih pozne antike (4. do 6. stoletje) je zaradi pogostih vojn in vpadov barbarskih ljudstev omejena produkcija keramičnih izdelkov v evropskem delu rimskega imperija. Okrepijo se trgovski stiki s prostorom severne Afrike, ki ohrani masovno produkcijo keramičnega posodja vse do 7. st. n. št.

Fotografija 1: Afriška oljenka z živalskim motivom, 2023, foto: Kristjan Husič, hrani BMM

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj