Na vsebino

Anja Fir s prvo e-knjigo receptov

Anja Fir vabi na kulinarično popotovanje po Aziji. Foto: Jan Ivanovič
Anja Fir vabi na kulinarično popotovanje po Aziji. Foto: Jan Ivanovič

Anja Fir, lanskoletna superfinalistka Masterchefa Slovenije, je izdala svojo prvo kuharsko e-knjigo. V mini elektronski kuharski knjigi, dostopni prek aplikacije Bamley, je zbranih deset receptov iz prav toliko različnih azijskih držav.

30-letna Črnomaljka je velika ljubiteljica močnih in pekočih okusov, ki so prisotni tudi v njeni kuhinji, zato ne preseneča, da obožuje azijsko kulinariko. Predvsem jo navdušuje igra začimb, zelišč, preplet sladko-kislega, svežega, pekočega, predvsem pa okusnega.

"Moje kuhanje temelji na tradiciji, ki jo želim združiti z modernim, tako da “fusion” hrane ne manjka. Največkrat se poigravam z azijsko kulinariko in njihovimi jedmi. Ali pa poskusim v čim več “naših” jedi dodati kanček Azije. Na primer korejsko čili pasto gochujang v bolognese namesto paradižnikovega koncentrata," pravi Anja, za katero je kuhanje način sprostitve in priložnost za učenje novih stvari. Veliko energije namenja spoznavanju različnih tehnik, razvijanju receptov ter ustvarjanju menijev, ki se brezhibno prepletajo in božajo dušo.

Ljubitelji azijske kuhinje se tako lahko s pomočjo njenih receptov preizkusijo v nekoliko drugačnih kulinaričnih podvigih z daljnega vzhoda. V receptih so nekatere sestavine prilagojene in zamenjane z lažje dostopnimi iz naše shrambe, vrta ali iz trgovine. Anja pravi, da je recepte izbirala po navdihu. Med ponujenimi specialitetami je tudi njena najljubša jed, rezanci dan dan, ki jih lahko pripravimo v pičle četrt ure.

"Kuhanje je zame način sprostitve in priložnost za učenje novih stvari. Veliko vlagam v spoznavanje različnih tehnik, razvijanje receptov ter ustvarjanje menijev, ki se brezhibno prepletajo in božajo dušo," še pravi diplomirana anglistka, ki želi z e-knjižico receptov približati tudi kulinariko drugih azijskih kultur, ne le najbolj poznanih kitajske in japonske kuhinje.

Anja je tako pripravila kulinarično popotovanje skozi deset azijskih dežel v popolnoma novi in moderni obliki, dostopno kar prek pametnega telefona.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj