Na vsebino

Alpinista Andrej in Marija Štremfelj v knjižnici

Andrej in Marija Štremfelj sta znana in uspešna slovenska alpinista, gornika, ki sta nam v torkovem večeru skozi pripovedovanje predstavila čudovit in neizmerno lep gorski svet. Rdeča nit sta bili njuni dve knjigi – Objem na vrhu sveta, v kateri opisujeta svoj vzpon na Mount Everest. Alpinista sta se v zgodovino gorništva namreč zapisala tudi kot prvi zakonski par v zgodovini himalajskih vzponov, ki je stopil na najvišjo goro sveta. To se je zgodilo 7. oktobra 1990, ko sta z roko v roki stopila na 8848 metrov visoko streho sveta.

V knjigi z bralci, vsak iz svoje perspektive in s svojimi čustvi, delita spomine iz tistega obdobja in poti. Za drugo knjigo Kristali sreče, pa Andrej pravi, da je njegova avtobiografija, ki naj bi ji sledilo še nadaljevanje. Izšla je lansko jesen, in sicer ob 50-letnici ukvarjanja z alpinizmom ter 30. obletnici prvega zlatega cepina, ki je prejel skupaj z Markom Prezljem. V knjigi alpinist pripoveduje o svojem otroštvu, mladosti, začetkih spogledovanja z alpinizmom, prijateljevanju z legendarnim Nejcem Zaplotnikom. Prav s slednjim sta leta 1979, kot prva Slovenca, stopila na najvišji vrh svet.

Dogodek je pripravila Knjižnica Črnomelj v sodelovanju s Planinskim društvom Črnomelj in MC Bit Črnomelj.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj