Na vsebino

Akcija za zbiranje humanitarne pomoči prebivalcem Ukrajine

Rdeči križ Slovenije se ob krizi v Ukrajini pridružuje pozivom k človečnosti in miru. Vključil se je tudi v zbiranje sredstev za pomoč prebivalcem Ukrajine, ki so se znašli v težkih razmerah. Ekipe RK Ukrajine in Mednarodnega odbora RK, ki so na terenu in skušajo pomagati ljudem, sporočajo, da trenutno trpijo hudo pomanjkanje vode, saj zaradi spopadov ne deluje več vodovodnih postaj in cevovodov, namenjenih oskrbi z vodo več kot milijona ljudi.

Kdor želi pomagati prizadetim v Ukrajini, lahko prispevek za akcijo »Pomoč Ukrajini« nakaže na TRR Rdečega križa Slovenije SI56 0310 0111 1122 296, sklic S100 96889, koda namena CHAR.

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim sms sporočilom na 1919 z besedo BEGUNCEM, s čimer prispevajo en evro, ali BEGUNCEM5,s čimer prispevajo pet evrov.

Tudi Rdeči križ Metlika se v sodelovanju z Občino Metlika in štabom CZ občine Metlika pridružuje akciji zbiranja materialne pomoči za pomoč prebivalcem Ukrajine.

Z akcijo začnemo v ponedeljek, 7. marca 2022, potekala pa bo do petka, 11. marca 2022.

Materialno pomoč bomo zbirali v skladišču RK Metlika, dopoldne med 10.00 in 12.00 uro ter popoldne med 15.00 in 17.00 uro. Vso zbrano pomoč bomo v sodelovanju s CZ konec tedna odpeljali v logistični center Roje v Ljubljani.

Rdeči križ se pri zbiranju osredotoča predvsem na:

  1. Higienske pripomočke;
  2. Komplete prve pomoči, material za prvo pomoč;
  3. Prehrano.

Zbrana sredstva za pomoč morajo dosegati standarde glede rokov uporabe - hrana pred rokom uporabe vsaj ½ leta in zapakirana v originalno embalažo. Kompleti prve pomoči in reševalna oprema mora biti delujoča, varna za uporabo in ne sme biti poškodovana ter prav tako znotraj roka uporabe.

Materialna pomoč bo namenjena beguncem, ki bodo prišli v Slovenijo, del te pa bo Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, skupaj z Evropsko komisijo, dostavila prek organiziranih konvojev pomoči na zbirne lokacije, ki jih je s sosednjimi državami Ukrajine že uskladila Evropska komisija.

V zvezi z izpostavljenimi vprašanji glede nastanitev in oskrbe beguncev v Republiki Sloveniji, sporočamo, da je za namestitve zadolžen Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov. Kontaktni podatki so naslednji: telefonska št.: 040 853 421, e-naslov: [email protected].

Za vašo pomoč prebivalcem Ukrajine vnaprej hvala.

Vir: Rdeči križ Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj