Na vsebino

Radi pišemo z roko, Vrtec Metlika

Otroški vrtec Metlika sodeluje z različnimi aktivnostmi v projektu Teden vseživljenjskega učenja. Pridružili smo se tudi akciji Radi pišemo z roko. Podjetje Grafologika s vseslovensko pobudo Radi pišemo z roko ohranja in razvija kulturo pisne komunikacije. Danes smo po številnih vrtcih, šolah, ljudskih univerzah, univerzah za tretje življenjsko obdobje, knjižnicah, društvih, zavodih, pisali z roko v podporo pobudi.

Od izuma pisave naprej, kakih tri tisoč let pred našim štetjem, ljudje s pisano besedo beležimo različne dogodke in ideje. Kar se je prej prenašalo iz roda v rod v neprekinjeni ustni verigi, se sedaj napiše. Vrsto let smo pisali z roko, toda razvoj gre naprej in danes drsamo, tipkamo, listamo virtualne knjige in tolčemo po namišljeni tipkovnici. Vendar vsakodnevno strokovnjaki opozarjajo, da pisanje bolj spodbuja delovanje možganov kot tipkanje.

Zasledili smo tudi zapis Marka Ljubiča, ki je zapisal: »Pisalo je simbol razmišljujočega človeka. Ne moremo ga nadomestiti niti s tabličnim računalnikom niti s pametnim telefonom. Skupaj s pisavo se bo ohranilo kot primarni spomin človeštva. Samo zapisana beseda ostane. Pišem, torej sem.«

Mi smo danes pisali, s pisanimi in tiskanimi črkami. Spoznavali smo tudi drugačne črke, grško abecedo ter abecedno pisavo v cirilici. Obiskali so nas prvošolci z učiteljicami iz Osnovne šole Podzemelj in Osnovne šole Metlika. Podpisali so se na naš vlak prijateljstva in se pozabavali na delavnici s črkami.

Veseli smo bili obiska naše dolgoletne prijateljice in podpredsednice Društva prijateljev mladine Metlika, gospe Vladimire Škof, ki nas je počastila s svojim obiskom.

Vir: Vrtec Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj