Na vsebino

Dragica Bojanc ima recept za dolgo življenje

V soboto, 25. novembra, je okroglih 90 let dopolnila Dragica Bojanc s Sel pri Jugorju, ki jesen življenja preživlja v Domu starejših občanov Metlika. Ob tej priložnosti so slavljenko obiskali metliška županja Martina Legan Janžekovič, sekretarka OZRK Metlika Zalka Klemenčič, aktivisti KORK Jugorje, njeni domači in ji zaželeli še veliko zdravja ter lepih trenutkov. Vse najboljše so slavljenki zapeli tudi sodelavci nege in oskrbe dislocirane enote DSO Metlika.

Čeprav ji življenje ni prizanašalo, je Dragica pozitivna in polna energije, pa tudi pošaliti se še vedno zna in osebje, ki skrbi zanjo, spraviti v smeh. Rodila se je kot najstarejša od treh otrok, v družini Jakše v Podgradu. Leta 1965 se je poročila na Sela pri Jugorju in v zakonu z možem Francom so se jima rodili trije otroci: Brane, Krlina in Lojze. Kot babica in prababica je vedno vesela obiskov njenih domačih ter šestih vnukov in treh pravnukov.

Kot je povedala slavljenka, je bila vse življenje gospodinja na kmetiji, kjer so obdelovali njive ter v hlevu gojili krave in prašiče. Prav z oddajanjem mleka je ustvarila nekaj prihodka za potrebe gospodinjstva. Dragica je obujala spomine, kako so nekoč na vročem soncu z motiko okopavali njive. Naporno je bilo tudi ob žetvi in spravilu krme za živino, še posebej, če je bilo treba pohiteti pred dežjem. Ob tem je povedala, da ji takrat prav nič ni bilo težko, saj je bila mlada in zdrava.

Njen recept za dolgo življenje se glasi: delo, skromnost in vera. Tudi upanje je pomembno pa domača hrana - zelje, žganci in nekaj ocvirkov, pravi nasmejana slavljenka, ki se je na praznovanju poleg izrečenih čestitk, razveselila tudi šopkov in rojstnodnevne torte.

Vir: RK Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj