Na vsebino

74 let od pohoda XIV. divizije na Štajersko

V organizaciji Občine Metlika, Združenja borcev za vrednote NOB Metlika in KO ZB za vrednote NOB Suhor je danes na Dolnjem Suhorju potekala slovesnost ob 74-letnici zgodovinskega odhoda XIV. divizije na Štajersko, ko je 1.112 ljudi začelo dolgo in težavno pot 6. januarja 1944.

Pohod se je začel 6. januarja 1944, ko je 1.112 dobro oboroženih borcev in bork (58% je bilo članov in kandidatov KPS ter skojevcev) v hudi zimi krenilo iz Suhorja pri Beli krajini na 310 km dolgo in mesec dni trajajočo pot čez Hrvaško proti Halozam (ciljna destinacija se je kasneje spremenila). 14. januarja ponoči je divizija približno 30 km jugovzhodno od Zagreba prečkala reko Savo. V 13 dneh je prehodila več kot 180 km (od Vivodine do Kalnika) in 17. januarja slovesno vkorakala v Čazmo (središče svobodnega hrvaškega ozemlja), kjer je pesnik Karel Destovnik-Kajuh, vodja kulturniške skupine in soudeleženec pohoda, za prebivalstvo priredil partizanski miting. Šele 28. januarja je krenila naprej proti severu okoli Varaždinskih Toplic v Hrvatsko Zagorje. Tukaj se je poveljstvo divizije odločilo za pohod na Kozjansko. Po intenzivnem delu obveščevalcev in temeljitih pripravah se je divizija 6. februarja med 10. in 11. uro zvečer zbrala v vasi Horvatsko. Natanko 1.025 borcev in bork (7 padlih, 29 ranjenih, 34 bolnih, 10 pa jih je ostalo pri zalogah streliva in med drugim skrbelo tudi za zvezo) je bilo pred odločilno potezo odprave – prečkanjem mejne reke Sotle. To se je zgodilo v noči na 7. februar pri Sedlarjevem, majhni obmejni vasici, ki leži nekaj kilometrov južno od Podčetrtka, kjer je divizija po mesecu dni napornega marša brez kakršnegakoli strela stopila na zasilni leseni most in vdrla na okupirano zemljo nemškega rajha. Prečkanje Sotle je bilo zaključeno okoli enajstih zvečer. Partizanski propagandni vestniki so v naslednjih dneh tiskali s polno paro. Zaradi izrazite podpore med Hrvati in Slovenci je pohod upravičeno pridobil naziv »pohod bratstva in enotnosti«, identično poimenovanje pa so nadeli tudi betonskemu mostu, ki so ga v obeleženje spomina izgradili približno tam, kjer je 14. divizija prestopila mejo med nekdanjima NDH in rajhom.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

35
44
59
611
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj