Na vsebino

40 let Roseja Vinske kleti Metlika

Foto: @vinskaklet.metlika
Foto: @vinskaklet.metlika

Poseben mejnik v slovenskem merilu smo v Vinski kleti Metlika postavili leta 1981, ko smo v njej kot prvi v Sloveniji pridelali vino Rose, pod vodstvom dr. Julija Nemaniča. Letos tako praznujemo prav posebno 40. obletnico prvega roseja v Sloveniji.

Takratni glavni enolog, ki mu znanja ni primanjkovalo in si je vinarske izkušnje nabiral na tujem, je bil tako navdušen nad francoskimi roseji, da se je odločil, da bo rdeče grozdje, ki je leta 1981 izredno dobro obrodilo, takoj stisnil in tako naredil rose. Odločitev je bila več kot odlična, saj je Rose Vinske kleti Metlika, letnik 1981, postal prava prodajna uspešnica. V arhivu skrbno hranimo še nekaj steklenic prvega roseja.

Stil Roseja smo seveda v zadnjih letih posodobili in ga prilagodili sodobnemu okusu ljubiteljev vina. Sveže Rose vino iz modre frankinje povezujemo z romantiko, nežnostjo in mladostjo.

Vino je prijetnega, sadnega okusa, ki nas v ustih razveseli z aromo jagodičevja, še posebej maline in gozdne jagode.Prav to, da je vino pridelano iz rdečega grozdja, vendar po tehnologiji predelave grozdja belih vin, daje Rose vinu svojevrsten pečat posebnosti.

Odlikuje ga elegantna svežina, ki daje vinu prijetno pitnost. Rose je vino, ki ga povezujemo z lepimi, družabnimi dogodki in je idealen za sproščeno uživanje ob nepozabnih trenutkih s prijatelji.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj