Na vsebino

Aeroklub Bela krajina ima danes 40 let

Aeroklub Bela krajina danes, 13. decembra 2015, praznuje 40 letnico delovanja. Klub deluje na vzletišču v Prilozju 5 km zahodno od Metlike. Klub je prehodil viharno pot od ustanovitve do danes. Skoraj dvajset let smo iskali primerno lokacijo za letališče. Najprej v Otoku, kjer je bilo med drugo svetovno vojno zavezniško angleško letališče. Več kot postavitev starodobnega letala DC 3, nam ni uspelo. Problem so bila kmetijska zemljišča, ki jih občina Metlika ni hotela odkupiti.

Do primerne lokacije smo prišli v Prilozju blizu Krasinca, kjer je bilo med vojno prav tako zavezniško letališče. V začetku leta 1993 smo začeli z gradnjo in jo zaključil do konca avgusta. Toda bilo je treba zgraditi še hangar. Gradili smo ga vse leto 1994 in končno 26. maja 1995 dobili zanj uporabno dovoljenje. Hangar se je hitro napolnil in na vzletišču se je odvijala živahna letalska dejavnost. Imeli smo šolo za motorna in UL letala, ter jadralno šolo. Gonilne sile so bili prizadevni učitelji letenja, Janez Muhvič, Franc Stariha in Adolf Šuštar. Brez prizadevnih »šleparjev«, Jožeta Matekoviča, Branka in Romana Kapušina, Adolfa Šuštarja, občasno pa tudi Silva Zupančiča tudi ne bi šlo.

Drugo infrastrukturo smo potem dograjevali postopoma. Zgradili smo sanitarije, učilnico in kontrolno sobo. Kmalu je bil na vrsti tudi kontrolni stolp in garaža za mehanizacijo. Postavili smo tudi zabaviščni del, ki obsega pokriti šank, bife, pokriti oder za prireditve in montažno konstrukcijo za platneno streho površine 200 m2. Postavili smo 10 zunanjih masivnih miz z klopmi za obiskovalce in še mnogo drugih malenkosti. Tako imamo impozanten prireditveni prostor, ki lahko sprejme do 10.000 obiskovalcev. To se je tudi zgodilo 26.8.11998, ko smo organizirali prireditev NOB in zavezniki. Odmevni prireditvi sta bili tudi Svetovni festival praženega krompirja in v Deželi harmonike Martina Težaka. Najrajši pa organiziramo prireditve za okoli 1000 obiskovalcev, ki jih je vsako leto kar nekaj.

Lahko rečemo, da se nahajamo v idealnem naravnem okolju. Vsa tri belokranjska mesta sta približno enako daleč od vzletišča. V neposredni bližini je ribnik in več priznanih gostišč. Kolpa pa je prav tako blizu in poleti pravi magnet za obiskovalce in kopalce.

Radi bi pomladili klubski letalski park, ki sedaj obsega le Utvo 75, Blanik L13 in Vuk T .

V klubu letijo še Dimona H-36, Boklew 208 C Junior, Falke SF 25C in Storm Century 04. Naši člani letijo tudi na dveh motornih zmajih in obnovljenem Trenerju. Na žalost jadralno letenje usiha, ker nimamo denarja za obnovo jadralnega dvoseda s katerim bi šolali in izvajali kontrolne lete. Tudi Utva 75 sameva, saj ne zmoremo stroškov vzdrževanja. Prihodnost vidimo v razvoju letenja z ultra lahkimi letali in letali splošnega letalstva.

Radi bi tudi, da se uredi dokončno vzletišče in občina odkupi del zemljišča, ki ni v lasti občine. Radi bi tudi uredili obvozno cesto za okoliške kmete, da nebi več vozili po stezi. Prav tako bi radi posekali južni del bočne ravnine, ki je že nevarno blizu same steze.

Kaj je realnost in kaj so sanje bo pokazal čas. Ob 40. Letnici smo izdali zbornik s katerim se je mučil Juš Mihelčič in ki prikazuje našo prehojeno pot.

Vir: Aeroklub Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj