Na vsebino

30 let odkar so slovenske volilke in volilci imeli prvič po 2. svetovni vojni na volitvah več kot eno izbiro

Danes mineva 30 let odkar so slovenske volilke in volilci imeli prvič po 2. svetovni vojni na volitvah več kot eno izbiro.

Po vojni je politično oblast v svojih rokah trdno držala Komunistična partija, ki je vodila oborožen odpor proti okupatorjem. Že pred smrtjo Josipa Broza Tita so se pojavile težnje po demokratizaciji in liberalizaciji političnega prostora skupne države, ki so postale po smrti edinega povojnega predsednika še glasnejše. Konec 80. let so se v Sloveniji začela oblikovati različna društva, ki so se januarja 1990, ko jim je to omogočil zakon, preoblikovale v politične stranke.

Veliko novonastalih strank se je odločilo za skupni nastop na aprilskih volitvah, zato so se združile v koalicijo DEMOS (Demokratična opozicija Slovenije). Na prvih večstrankarskih volitvah izvedenih na današnji dan, je koalicija DEMOS prejela 54,8% vseh oddanih glasov in tako prepričljivo zmagala. DEMOS so sestavljale Slovenska demokratična zveza (SDZ), Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZS), Slovenski krščanski demokrati (SKD), Slovenska kmečka zveza, Slovenska obrtniška stranka in Zeleni Slovenije.

Na volitvah so jim glasove skušale odvzeti stranke, ki so se oblikovale iz političnih organizacij takratnega sistema, Zveza komunistov Slovenije – Stranka demokratične prenove (ZKS-SDP, ki je januarja 1990 izstopila iz ZKJ), Liberalno-demokratska stranka (nekdaj Zveza socialistične mladine Slovenije, ZSMS) in Socialistična stranka Slovenije (nekdaj Socialistična zveza delovnega ljudstva, SZDL).

Z zmago na volitvah je DEMOS dobil mandat za sestavo vlade. Predsednik vlade je postal Lojze Peterle, predsednik SKD, ki so v okviru koalicije dobili največji delež glasov. Predsednik skupščine je tako postal France Bučar, vodenje pomembnejših državnih sekretariatov (ministrstev) pa so prevzeli Janez Janša za obrambo, Igor Bavčar za notranje zadeve, Dimitrij Rupel za zunanje zadeve in Rajko Pirnat za pravosodje, vsi so bili člani SDZS.

DEMOS-ova vlada je uspešno izvedla slovensko osamosvojitev od skupne države, vendar je zaradi notranjih nesoglasij po dveh letih razpadla.

Vir: Razstava slovenska zgodovina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj