Na vsebino

28. Razstava drobnice Bele krajine

V Semiču je v nedeljo, 4. junija, potekala že 28. tradicionalna razstava ovc in koz ter revija pastirskih psov v organizaciji Društva rejcev drobnice Bele krajine. Društvo je znova dokazalo, da se seveda z veliko prostovoljnega dela, dobre volje in posluhom belokranjskih občin da pripraviti pester dogodek, ki privabi številne obiskovalce. Sam dogodek so kulturno obarvali otroci iz podružnične šole Štrekljevec, ki so nas v belih srajčkah s pesmijo in igro popeljali v pastirske dogodivščine. Ob odprtju razstave so nas pozdravili župani in podžupan štirih občin iz Bele krajine in Kočevja, predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zveze društev rejcev drobnice Slovenije in Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto.

Poleg same razstave živali, ki jih ponosni rejci pripeljejo od blizu in daleč, je sam namen razstave veliko širši. Razstava je namenjena tako tudi izobraževanju rejcev in negi drobnice. Prikaz nege parkljev in striženja ovc, s spremno besedo Borisa Grabrijana in strižca Alojza Novaka, večkratnega državnega pravaka v striženju ovac, si vsako leto znova z zanimanjem ogleda veliko ljudi. Razstava pastirskih psov (tornjakov, šarplanincev in kavkaških ovčarjev) je bila tudi letos dobro obiskana. Živali so nepogrešljiv sestavni del črede drobnice, za potrebe varovanja pred divjimi zvermi. Razstavo živali zaključimo z malimi živalmi, ki jih je na ogled pripeljalo Društvo rejcev malih živali Novo mesto.

Drugi namen razstave je namenjen uporabi mesa drobnice. Ker Bela krajina slovi po odlični kulinariki smo tokrat pod vodstvom kuharskega mojstra Jožeta Zalarja, ki slovi tudi kot mojster priprave jagnjetine in bravine na različne načine, pripravili delavnico konfekcioniranja jagnjetine ter pripravo juhe iz mesa jagnjetine. Naši obiskovalci so kuharskega mojstra sprejeli za svojega in se z zanimanjem udeležujejo njegovih prikazov in še z večjim veseljem degustirajo njegove jedi. Seveda ne moremo mimo naše tradicionalne posebnosti, jagenčka na ražnju. V peki na ražnju se je tudi letos pomerilo kar 12 pekačev, v treh kategorijah. Ker peka jagnjet na ražnju zahteva veliko znanja in še več izkušenj je pot do mojstra zahtevna in naziv cenjen. Ob koncu so se odvile podelitve.

Prejemniki pokalov:

  • Najlepša koza in kozel - Janez Škrinjar
  • Najlepši oven - Ivan Konda
  • Najlepša ovca - Katja Štukelj
  • Najlepši oven pasme belokranjska pramenka - Matic Marentič
  • Najlepša ovca pasme belokranjske pramenka - Stanko Pašič
  • Najlepši kozlovi rogovi - Manca Kos
  • Najlepši ovnovi rogovi - Izidor Grabrijan
  • Zmagovalec peka jagenčka na ražnju (začetniki) - Jan Stariha
  • Zmagovalec peka jagenčka (pekači) - Denis Veselič
  • Zmagovalec peka jagenčka (mojstri) - Andrej Ogulin
  • Najvišje ocenjena pečenka (najvišje doseženo število točk) - Andrej Ogulin

Društvo je letos prvič podelilo dolgoletnim rejcem plakete za ohranjanje kulturne krajine, saj vloga kmetijstva ni samo pridelava hrane ampak tudi skrb za obdelano krajino v kateri živimo.

Plakete so prejeli:

  • Jože Kapele iz občine Črnomelj,
  • Ivan Konda iz občine Kočevje,
  • Anton Malenšek iz občine Metlika in
  • Janez Škrinjar iz občine Semič.

V soboto, 3. junija, smo v sklopu priprav prireditvenega prostora pripravili tudi delavnico kuhanja golaža, ter otroške delavnice, na katerih so mlade rejke in rejci slikali, vlivali vlitke in se igrali pastirske igre, predvsem s slednjim društvo že drugo leto zapored aktivno vključuje najmlajše v delovanje društva, ter jih tudi skozi takšne animacijske dogodke poskuša navdušiti za poznejše aktivno delovanje v društvu. Letos se je našemu povabilo na aktivno soboto odzvalo preko 30 otrok.

Oba dogodka sta bila zelo pestra ter živahna in se ju ne da zajeti v tako kratek sestavek. Ob tem vas vabimo na 29. Razstavo drobnice Bele krajine, 2. junija 2024, da jo doživite v polnem pomenu.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj