Na vsebino

2. dan Radencev - OŠ Semič

To je drugi dan naše dogodivščine šole v naravi. Nekateri smo se zbudili malo težje, saj se je včeraj veliko dogajalo. Jutro smo začeli s telovadbo. Nato smo odšli v večnamenski prostor, kjer smo pobrali mreže in lončke ter se odpravili h Kolpi. Lovili smo majhne živalice, s katerimi smo kasneje določali čistost vode. Jaz kot vedno sem šel kljub škornjem v globoko mrzlo vodo in jo imel do kolen. Vrnili smo se vsi premočeni, a zadovoljni, saj smo ugotovili, da je naša Kolpa med čistejšimi rekami v Sloveniji.

Imeli smo malico. Šli smo se učit o kulturni dediščini kraja. Videli smo veliko stvari, kot so grob partizana, tipično staro hišo v tej okolici, cerkev z zvonikom na preslico, gank in portal.

Po kosilu smo se obuli in oblekli ter šli po najjužnejši pešpoti v Sloveniji do kraške jame Kobiljače in mlina. Do jame smo hodili 5 kilometrov. V jami smo videli netopirja, pajka in kobilico. Na žalost pa nismo mogli globlje, ker je bila poplavljena. Gre za kraško jamo, ki je dolga približno 350 metrov. V njej živi endemit jamska kozica.

Ko smo prišli v dom, smo bili zelo utrujeni in veseli, da je konec. Oglasijo se učitelji z nočnim sprehodom. Vsi smo bili razočarani. A je razočaranje hitro zamenjalo veselje, saj nas je v domu čakal posladek, Larina rojstnodnevna torta.

Komaj čakam nove dogodivščine ...

Zanimivost dneva: Reka Kolpa je v tem delu tako čista, da bi jo lahko celo pili. A samo 2 decilitra dnevno. Večje količine bi povzročile prebavne motnje.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj