Na vsebino

110-letnica Belokranjske gasilske zveze, predhodnice današnje Belokranjske regije

Danes mineva 110 let od dneva, ko so takratni belokranjski gasilski veljaki sklenili združiti svoje vrste. 13. oktobra 1912 so se na ustanovnem zboru v Črnomlju namreč zbrali zastopniki gasilskih društev iz Črnomlja, Doblič, Dragatuša, Gradca, Metlike, Semiča in Vinice ter soglasno ustanovili Okrajno gasilsko župo, ki se poimenuje Belokranjska gasilska zveza.

Nato so izvolili tudi njeno vodstvo v sestavi: načelnik Julij Mazelle iz Gradca, namestnik Josip Fabjan iz Črnomlja, odbornik Josip Fleischman iz Metlike, odbornik Franjo Lovšin iz Vinice in odbornik Mericelj iz Dragatuša. Novonastala zveza je omenjenega dne tako združevala sedem gasilskih društev, ki so štela 241 članov.

Ob častitljivem jubileju se vsi, ki s ponosom gledamo na prehojeno gasilsko pot Belokranjcev, zavedamo, da je to začrtano pot prehodilo veliko posameznikov. Vemo pa tudi, da je za uspešno in kvalitetno nadgrajevanje dela naših predhodnikov potrebno veliko predanosti, plemenitosti in lastnega odrekanja posameznikov.

Kar nekaj generacij gasilcev je prispevalo svoj delež, da lahko mi danes s spoštovanjem in ponosom govorimo o združbi, ki v vseh 110 letih ni samo ohranila vitalnost in sposobnost, ampak je svoj vpliv in odgovornost še povečala.

Obletnice niso le priložnost za vrednotenje preteklih dosežkov, ampak so hkrati prelomnice, ko se delajo načrti za prihodnost. Naj bodo slednji tudi v prihodnje smeli in napredno usmerjeni v strokovno delo, naše zadovoljstvo ter ponos vseh belokranjskih gasilcev.

Naj členi verige povezanosti med belokranjskimi gasilci ostanejo trdno sklenjeni tudi v prihodnje. Naj bo naš pozdrav Na pomoč! pozdrav obletnici in zagotovilo naslednjim jubilejem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj