Na vsebino

Nazaj v preteklost trajnostne embalaže

Z vse bolj kompleksno družbo se je povečalo tudi povpraševanje po embalaži. Masovna proizvodnja je povečala proizvodnjo težko razgradljive plastike za enkratno uporabo, kartona vseh vrst in premazov in druge odpadne embalaže, ki ostaja zgolj odpadek. Plastične piramide na smetiščih kar strašijo z vizijo apokaliptičnega stanja z “Mad Maksovskim” pridihom. Splošna preplašenost in vse večja okoljska ozaveščenost trga in potrošnikov ustvarja potrebo po embalaži, ki ima čim manjši vpliv na okolje.

Vse večje je povpraševanje po bolj trajnostnih materialih in ponovni rabi embalaže, kot so to dnevno prakticirali naši predniki. Uporaba biorazgradljivih materialov je vse preveč podobna praksi naših prednikov: les, košare, živalska koža in glineni lonci. Svojih 15 minut slave zopet doživljajo vreče iz tekstila, jute, steklo in pločevinaste škatlice.

Vir: http://www.typo.si
Sanja Hadjur

Sanja Hadjur

www.typo.si

Od kulturologinje do grafične oblikovalke, z ljubeznijo do dobrih zgodb, Sanja je oblikovalka celostnih grafičnih podob, tiskovin, etiket in embalaže. Po naravi je zelo organizirana in natačna, kar že rahlo spominja na obsesivno-kompulzivno motnjo. Tako je celo življenje kot veverica nabirala razne odpadne škatlice in kozarčke ter jih ponovno uporabila. Embalaža ji predstavlja umetnost prodajne platforme in kreiranje interaktivnih vsebin ji požene veveričino kri direkt v žilo. Verjame v etični kodeks sanjskega podjetništva in vztraja pri samorealizaciji v poklicu. “Quirky” oblikovalka išče navdih v kulturah, drugačnosti in nekonformnosti, najbolj pa uživa v kolaboraciji z drugimi podjetniki, kot je ona sama. Več o njenem delu na www.typo.si.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj