Na vsebino

Izum papirja in tiska pomeni renesanso grafičnega oblikovanja

Prve papirje zasledimo že v 1. stoletju našega štetja, ko na kitajskem odkrijejo koncept tiska. V Evropo ta pride dosti pozneje, s prvim tiskarskim strojem - raj za črke in besede. Te je tiskar v obliki ploščic namestil v vsemogočni stroj in kot čudež je lahko natisnil večje število knjig. Zgodi se renesansa v tisku!

Stroj je lahko v enem dnevu natisnil več kot 3000 strani, kar je v primerjavi s 30 ročno prepisanih zvitkov precejšnji napredek. Zgodi se revolucija v tisku. Kljub temu, da imajo kaligrafski zapisi in risane podobe svoj unikatni čar, pa je tisk razširil črke daleč naokrog. Da se čim več bere, izobrazi in misli s svojo glavo!

Kot se je širila beseda, se je širil tudi dizajn. Že v sredini 15. stoletja se pojavijo prve ilustracije, prelepe inicialke in kmalu zatem črke, ki se v grafičnem oblikovanju uporabljajo še danes. Umetniki postanejo srednjeveški menihi, ki štancajo knjige in pisano besedo. Podobe in ilustracije, barvite knjige, okrašene z zlatom in v prestižnih ovitkih - te so z arhaično melanholičnim pridihom še danes inspiracija za mnogi dizajn.

Vir: http://www.typo.si
Sanja Hadjur

Sanja Hadjur

www.typo.si

Od kulturologinje do grafične oblikovalke, z ljubeznijo do dobrih zgodb, Sanja je oblikovalka celostnih grafičnih podob, tiskovin, etiket in embalaže. Po naravi je zelo organizirana in natačna, kar že rahlo spominja na obsesivno-kompulzivno motnjo. Tako je celo življenje kot veverica nabirala razne odpadne škatlice in kozarčke ter jih ponovno uporabila. Embalaža ji predstavlja umetnost prodajne platforme in kreiranje interaktivnih vsebin ji požene veveričino kri direkt v žilo. Verjame v etični kodeks sanjskega podjetništva in vztraja pri samorealizaciji v poklicu. “Quirky” oblikovalka išče navdih v kulturah, drugačnosti in nekonformnosti, najbolj pa uživa v kolaboraciji z drugimi podjetniki, kot je ona sama. Več o njenem delu na www.typo.si.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj