Na vsebino

Pravica do odklopa

Sam naslov tokratnega prispevka je verjetno povzročil kakšen nasmeh.. Ne glede na naslov, gre za resno temo. Z novelo Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1D) se v slovenski pravni red uzakonja pravica delavca do odklopa.

Odvetnik odgovarja

Gre za uzakonitev pravice delavca, da v času izrabe počitka in upravičene odsotnosti od dela, ni dolžan biti na razpolago delodajalcu, hkrati pa delodajalcem nalaga dolžnost, da sprejmejo vse potrebne ukrepe, da to pravico zagotovijo.

ZDR-1D določa, da mora delodajalec delavcem zagotoviti pravico do odklopa, s katero zagotovi, da delavec v času izrabe pravice do počitka oziroma v času upravičenih odsotnosti z dela v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo oziroma splošnim aktom ne bo na razpolago delodajalcu. V ta namen mora delodajalec sprejeti ustrezne ukrepe, ki se primarno opredelijo v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti oziroma ožje ravni. Delodajalec pa bo moral o sprejetih ukrepih pisno obvestiti delavce.

Zakon je določil prehodno obdobje v katerem morajo delodajalci sprejeti ustrezne ukrepe in sicer morajo to narediti do 8.11.2024

Zakon ne določa, kateri so ti ukrepi in bo to prepuščeno delodajalcem, na to pa bodo lahko vplivali tudi sindikati ali sveti delavcev. Zakon namreč določa, da če prdelodajalcu ni sindikata, mora delodajalec predlog ukrepov pred sprejetjem posredovati v mnenje svetu delavcev oziroma delavskemu zaupniku. Svet delavcev oziroma delavski zaupnik mora podati mnenje v roku osmih dni, delodajalec pa mora pred sprejetjem ukrepov posredovano mnenje obravnavati in se do njega opredeliti. Če pri posameznem delodajalcu ni organiziranega sveta delavcev oziroma delavskega zaupnika, mora o vsebini ukrepov delodajalec pred njihovim sprejetjem obvestiti delavce na pri delodajalcu običajen način. Obstajajo že številne evropske države, ki so uzakonile pravico do odklopa in tudi določila kako se ta pravica izvršuje. Med drugim je takšna pravica do odklopa poznana tudi v Sloveniji in sicer v Kolektivni pogodbi časopisno informativne, založniške in knjigotrške dejavnosti. V 13. odstavku 17. člena prej navedene kolektivne pogodbe (ki se nanaša na delo na domu) je namreč določno, da morata delodajalec in delavec v pogodbi o zaposlitvi natančno določiti čas, v katerem mora biti delavec na razpolago delodajalcu po telefonu ali elektronski pošti, izven tega časa se delavec ni dolžan javljati ali odgovarjati delodajalcu (pravica do odklopa).

Kršenje zagotavljanja pravice do odklopa je sankcionirano z globo in sicer zakon določa, da se z globo od 1.500 do 4.000 eurov kaznuje delodajalec: pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ne zagotavlja pravice do odklopa v skladu s 142.a členom ZDR-1.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

    
110
25
32
46
55
68
79
811
95
11
18
23
24
25
26
28
30
31
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj