Na vsebino

Hope's Bivouac - Vzdrževanje merino oblačil (11)

Največkrat me vprašate kako se vzdržuje oblačila iz merino volne. Na začetku sem imela samo eno majico in dvoje spodnjih hlač, in to mi ni dalo veliko možnosti. Kako naj operem samo eno majico in dvoje spodnjih hlač? V tistem trenutku se mi je vzdrževanje merino oblačil zdelo kot prava umetnost.

Občasno sem jih ročno prala pod tekočo vodo ali pa sem jih vključila v stroj na programu za volno. Zraven sem dodala še športna oblačila, da je bil boben poln. Potem pa je nekako začelo prehajati v mojo obsesijo z merino volno. Hrepenela sem po tem, da bi imela vsa svoja oblačila iz tega naravnega materiala, saj je bilo vzdrževanje tako enostavno, da sem se začela smejati ob misli, da imam oblačila, ki jih operem le nekajkrat na leto.

Si predstavljaš, da imaš oblačila, ki jih lahko nosiš večkrat, ne da bi oddajala neprijetne vonjave, in da ti nudijo udobje in toplino v hladnih dneh ter hlajenje v vročih? Oblačila, ki ne povzročajo kožnih in ginekoloških težav? V teh oblačilih sem začela videti več kot le oblačila, postala so del moje vsakdanje rutine.

In kako vzdržujem svoja oblačila iz merino volne? Enostavno! Po koncu dneva jih preprosto obesim na obešalnik in jim dovolim, da se prezračijo. Po nekaj nošenjih jih operem ročno pod tekočo vodo (le 2 minuti) ali v pralnem stroju na programu za volno (40 minut). Pri izbiri detergenta priporočam Sonnett detergent za volno, ki vsebuje lanolin in ga s časom vrača oblačilom. Občasno je tudi koristno narediti kurico z lanolinom.

Sušenje naj poteka v senci na ravnem podlagi. Ko se bolje spoznate s svojimi oblačili iz merino volne (ne pozabimo, da gre za naravno vlakno, ki je živo), jih lahko obesite na obešalnik in posušite v senci.

Priporočam tudi uporabo naravnih deodorantov, saj sem se naučila, da lahko plastika v nekaterih primerih pusti nepopravljive madeže na oblačilih iz merino volne.

In kaj ne smemo uporabljati? Mehčalca, kemikalij, belil, jih ne likamo (ali likamo le pri nizki temperaturi). In pomembno je, še posebej, če je večina vaše garderobe iz sintetičnih materialov, da oblačila iz merino volne hranite skupaj z vrečko sivke.

Je to zahtevno? Sploh ne. Ko enkrat oblečete merino oblačila in začutite naravno udobje ter toplino, boste ugotovili, kako preprosto in razkošno je lahko življenje.

Če imate kakršna koli vprašanja glede merino volne, mi pišite na [email protected]. Z veseljem bom razjasnila vaše dvome in pomisleke.

Nada Dragutinović

Nada Dragutinović

Nada, ljubiteljica merino volne, hribolazka in motoristka. Nada živi trajnostno in minimalistično. Verjame v koncept, manj je več, zato se je povsem predala objemu merino volne, ki je v zadnjih letih postala njena posebna strast.

Njeno navdušenje nad merino volno jo je popeljalo na edinstveno pot, skozi katero želi popeljati tudi vas, v čarobni svet tega naravnega materiala.

Merino volna ni le običajna volna. Je izjemen in naraven material z osupljivimi lastnostmi.

V oblačilih iz merino volne začutiš zdravje in svobodo. Vendar pa Nada opozarja: ko enkrat začutiš to svobodo, lahko postaneš 'odvisen' od merino volne. In zakaj je temu tako? O vsem tem, o merino volni, oblačilih iz merino volne, o hitri in trajnostni modi ter o makro in mikro plastikah, pa v njenih zapisih.

Pridružite se ji na tem čarobnem potovanju z merino volno!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj