Na vsebino

Svetloba, krma in dobra jata za veliko jajc

V Utici imamo radi vse živali. Zato smo v zadnjem času svojo ponudbo razširili tudi na krmo za kokoši nesnice.

Pridne kokoške nesnice, kot jih poznamo danes, so plod dolgotrajne selekcije. Njihove divje prednice, ki jih še danes najdemo v gozdovih jugovzhodne Azije, niso bile tako pridne nesnice, saj so znesle le toliko jajc, kolikor je bilo potrebno za ohranjanje vrste. Današnje moderne pasme, ki so namenjene „proizvodnji“ jajc pa letno znesejo tudi okoli 300 precej velikih jajc. Seveda pa morajo biti za takšno produktivnost ustrezno oskrbovane.

Že ob nabavi jate se je potrebno zavedati, da ločimo kokoši v več skupin. Poleg borbenih, okrasnih... v mesne pasme, nesne pasme in kombinirane pasme. Če imate živali predvsem za prirejo jajc izberite nesno pasmo. Na voljo imate tudi nekaj slovenskih pasem in slovenske komercialne hibridne pasme.

Poleg ustreznega okolja, pasme, dovolj svetlobe morajo imeti na razpolago tudi dovolj uravnotežene krme.

Načeloma imajo kure raje krmo v obliki majhnih peletov, ki vizuelno spominjajo na žitno zrnje, kot mlete mešanice. Ustrezna sestava hranil pa nudi dovolj energije za tvorbo jajc. Pomanjkanje hrane se kaže v slabi kondiciji živali, slabi nesnosti, jajcih z mehko lupino...

Pomembna pa je tudi dolžina dneva. V naravi kokoši nesejo jajca spomladi, ko se dan daljša. Tako imajo novoizvaljeni piščančki v okolju dovolj hrane, da zrastejo v odrasle živali in preživijo. Kokoši pri tem usmerja dolžina dneva, saj se hormoni, ki nadzorujejo nesnost tvorijo podnevi. Če želite, da bodo vaše kokošni nesnice redno nesle jajca, jim poleg kakovostne krme zagotovite vsaj 11 ur dovolj močne svetlobe dnevno.

Normalno pa je, da živali za neko obdobje prenehajo z nesenjem jajc. Takrat se skubijo in pripravljajo na naslednjo nesno sezono. Vsaka nadaljna nesna sezona je nekoliko manj „produktivna“.

Vir: Utica trgovina za živali

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj