Na vsebino

Nega pasjih blazinic

Pasje tačke so narejene za tekanje po travnikih, gozdovih,... Življenje v urabnem okolju pa prinaša spremembe na katere kužki niso evolucijsko prilagojeni. Razbeljen, zmrznjen in posoljen asfalt lahko poškoduje nežne pasje blazinice in povzroča hude bolečine. Kužki si takšne rane ližejo, kar povzroči dolgotrajno celjenje. Poleg tega blazinice zaradi poletnega vročega asfalta postanejo trde in rade v zimskem času tudi razpokajo, celo tako močno, da je potrebno šivanje. Vse to so več kot prepričljivi razlogi za redno nego pasjih blazinic. Le-ta naj vključuje uporabo mazila za blazinice pred sprehodom in umivanje tac po sprehodu (da odstranite sol in prašne delce, ki dražijo kožo). Kužkom, ki imajo dolgo dlako pa med prsti le-to postrižite na kratko, tako jim v stanovanju ne bo drselo, na sprehodu pa se med dlako ne bo prijel sneg in blato.

DVM Ana Vrščaj (veterinarska ambulanta Črnomelj) svetuje:

Pozimi lahko sol in kemikalije za taljenje ledu povzročijo rane, okužbe in mehurje na tačkah psov. S takšnimi pacienti se vse pogosteje pozimi srečujemo tudi v naši ambulanti. Zelo pomembna je preventiva. Izogibajte se uporabi vlažilnih krem za roke, ki pasje blazinice zmehčajo, kar lahko vodi do poškodb. Uporabite mazilo, ki je namenjeno negi pasjih blazinic.

Vir: Utica trgovina za živali
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj