Na vsebino

Uspešni ljudje se osredotočajo na rešitve (4)

Ste že kdaj opazili, kako se ob pojavu problema pogosto ujamemo v past iskanja krivca zunaj sebe?

V službi se zgodi napaka in namesto da bi prevzeli odgovornost in se lotili reševanja, porabimo čas za razpravljanje, iskanje izgovorov in krivcev: "šef mi ni dal dovolj časa, doma imam preveč obveznosti, sodelavec mi ni posredoval pravih informacij."

Takšno vedenje lahko postane navada, ki se prenese na različna področja našega življenja.

Morda pozabimo plačati račune in za to krivimo partnerja, ker nas ni spomnil. Morda z avtom zadanemo v robnik in krivimo državo, ker ne zgradijo širših cest.

Ta vzorec vedenja se pogosto pojavlja, ker nam je težko priznati lastne napake in ranljivost.

Lažje je, če za težavo krivimo druge, saj tako preložimo odgovornost in se izognemo soočenju z lastnimi pomanjkljivostmi.

S prelaganjem krivde lahko hranimo neko svojo psihološko potrebo – ko smo "žrtve," pridobimo sočutje in pozornost drugih, ki nam morda celo pomagajo ali opravijo delo namesto nas.

Vendar pa takšna žrtvena drža dolgoročno ni zdrava, saj ljudje sčasoma izgubijo potrpljenje in morda celo prekinejo odnos z nami.

Namesto, da se ukvarjamo s problemi, je bolj koristno usmeriti energijo v iskanje rešitev. Ko v službi naredimo napako, se lahko zgodi, da je krivda na naši strani ali na strani nekoga drugega.

Vendar, kakšna je korist iskanja krivca?

Praviloma nobena. Izgubljamo le čas in energijo, medtem ko problem ostaja nerešen.

Za ilustracijo naj omenim primer iz avtobiografije Eda Catmulla, soustanovitelja Pixarja, ki je morda najbolj znan po animiranih filmih, kot so "Toy Story", "Iskanje Nema" in "V višave".

Catmull opisuje, kako so med delom na "Toy Storyju" zaradi napake izbrisali vse podatke o filmu. Prav tako niso imeli delujočih varnostnih kopij.

Kljub paniki se je Catmull odločil, da ne bo iskal krivca.

Namesto tega je zbral ekipo in jih spodbudil k iskanju rešitve.

Rešitev je našla sodelavka, ki je imela kopije podatkov shranjene na domačem računalniku, zaradi dela od doma po rojstvu otroka.

Pohitela je domov, računalnik skrbno zavila v odejo in ga kot izredno dragoceno pošiljko odpeljala nazaj v Pixar. Niso imeli najnovejše verzije in so morali nekaj dela še nadoknaditi, a vseeno celoten projekt ni bil izgubljen.

Ta dogodek Catmull izpostavlja kot ključno lekcijo o pomembnosti mirnosti in osredotočenosti na rešitve namesto na težave.

Osredotočanje na težave lahko prinese nove težave.

Zato je kljub napakam, vašim ali od drugih, bolje ne kriviti sebe ali druge, temveč se osredotočiti na iskanje rešitev.

Kaj pa vi? Se osredotočate na iskanje rešitev ali z iskanjem krivca in problemi?

Vir: Pisana preslica
dr. Marijeta Kobetič

dr. Marijeta Kobetič

www.pisanapreslica.si

Sem Marijeta, certificirana svetovalka in akreditirana coachinja z več kot desetletjem izkušenj v svetovanju.

Moje poslanstvo je posvečeno pomoči ljudem pri izboljšanju njihovega delovanja, reševanju osebnih težav ter omogočanju bolj svobodnega in zadovoljnega življenja.

Poleg tega se aktivno ukvarjam z vodji in ekipami, kjer jim pomagam premostiti težave na delovnem mestu.

V tej rubriki bom nudila različne nasvete na področju osebne rasti, reševanja osebnih težav in naslovila tudi težave na delovnem mestu, bodisi z izkušnjami ali s strokovnimi informacijami.

Več o meni najdete na www.pisanapreslica.siLINKEDIN.

Kontaktirate me lahko na [email protected] ⎸040 860 037.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj