Na vsebino

Paraliza odločanja: kako se pravilno odločiti! (3)

Nedavno sem prejela klic zaskrbljene matere, ki je izrazila skrb za svojo hči, srednješolko, saj se je ta znašla v stiski pri odločanju, katero fakulteto naj vpiše.

Ta situacija me je zelo nagovorila, saj sem se tudi sama že večkrat znajdla na razpotju, kjer sem imela na voljo več možnosti, vendar nisem vedela, katero pot izbrati.

To je pojav, ki so ga raziskovali tudi znanstveniki in ga pogosto imenujemo preobremenjenost z izbiro ali paraliza odločanja.

Ta pojasnjuje, zakaj se ljudje včasih znajdemo v težavah, ko imamo pred seboj preveč možnosti. Čeprav bi pričakovali, da večja izbira pomeni boljšo odločitev, raziskave kažejo, da v resnici lahko večje število možnosti oteži proces odločanja.

Ta težava pogosto vodi v odlašanje pri sprejemanju odločitev.

Poleg tega pa obstajajo tudi drugi razlogi, zakaj odlašamo s sprejemanjem odločitev, ki so bolj povezani z našo osebnostjo in vedenjem.

Morda smo perfekcionisti in se bojimo napak, ker se zavedamo morebitnih posledic in negativnega mnenja drugih.

Mogoče se izogibamo odločitvam, da ne bi razočarali svojih bližnjih, ali pa nam preprosto primanjkuje samozavesti, zato se zlahka prepustimo vplivu drugih, še posebej, če smo mladi in še vedno oblikujemo svojo identiteto pod vplivom okolja in staršev.

Včasih pa preprosto nimamo dovolj informacij o temi, o kateri se odločamo. Pomembno je, da se dobro podučimo in temeljito razisčemo pred sprejetjem odločitve.

Ko razumemo, zakaj se težko odločamo, lahko sprejmemo korake, ki nam bodo pomagali pri odločanju.

Prvi korak je temeljito raziskati vse možnosti. Več informacij ko imamo, lažje bomo sprejeli odločitev.

Lahko si pomagamo tudi z izdelavo seznama prednosti in slabosti. Na list papirja lahko zapišemo pozitivne in negativne vidike vsake odločitve, kar nam bo pomagalo bolje razumeti situacijo.

Pomembno je tudi razmisliti o lastnih vrednotah in tem, kaj nam je v življenju resnično pomembno.

Če na primer cenimo družino in prijateljstvo, je odločitev, da se preselimo v drug kraj, ki bi nas oddaljila od njih, morda manj primerna, kljub morebitnim materialnim koristim.

Pri sprejemanju odločitev je koristno tudi poiskati mnenje nepristranske osebe, ki ni čustveno, ali kako drugače vpletena v situacijo. Na primer svetovalec ali coach.

Pomembno je, da se osredotočimo na lastne želje in potrebe ter se postavimo na prvo mesto.

Zavedati se moramo, da ne moremo predvideti prihodnosti, vendar pa sprejemanje odločitev pomeni tudi sprejemanje posledic.

To je del odraslosti, s katerim se soočamo vsi, in včasih lahko pride do napak. Pomembno je, da lahko morebitne napake popravimo ali naslednjič ravnamo drugače.

Kar zadeva dekle, ki se ni moglo odločiti, sva skupaj razpravljali o njenih skrbeh in strahovih glede odločanja.

Čeprav nisva prišli do končne odločitve, je občutila olajšanje, ko sem ji potrdila, da je v redu, če se ne more odločiti takoj, in da ni nujno, da obstaja ena sama prava odločitev.

Pomembno je, da si priznamo, da imamo izbiro, in da se zavedamo, da so včasih prav vsi odgovori sprejemljivi.

Ste bili že kdaj v situaciji, ko se niste mogli odločiti?

Kako ste to rešili?

Vir: Pisana preslica
dr. Marijeta Kobetič

dr. Marijeta Kobetič

www.pisanapreslica.si

Sem Marijeta, certificirana svetovalka in akreditirana coachinja z več kot desetletjem izkušenj v svetovanju.

Moje poslanstvo je posvečeno pomoči ljudem pri izboljšanju njihovega delovanja, reševanju osebnih težav ter omogočanju bolj svobodnega in zadovoljnega življenja.

Poleg tega se aktivno ukvarjam z vodji in ekipami, kjer jim pomagam premostiti težave na delovnem mestu.

V tej rubriki bom nudila različne nasvete na področju osebne rasti, reševanja osebnih težav in naslovila tudi težave na delovnem mestu, bodisi z izkušnjami ali s strokovnimi informacijami.

Več o meni najdete na www.pisanapreslica.siLINKEDIN.

Kontaktirate me lahko na [email protected] ⎸040 860 037.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj