Na vsebino

Zimske kratkočasnice: Titov prevajalec

4. dec ob 18:00

Z Borisom Antonom Weissom se bo na prvih letošnjih Zimskih kratkočasnicah v metliškem hotelu Bela krajina pogovarjal Božidar Flajšman. Prikazan bo tudi del bogatega gradiva, ki ga hrani nekdanji Titov prevajalec. Vabljeni.

Boris Anton Weiss (roj. 1926) iz Predgrada je bil partizan in nato vse do upokojitve leta 1984 v vojaški službi. Med drugim kot pomočnik vojaškega atašeja v Washingtonu, bil je oficir za zveze UNEF v Kairu, služboval je v Bagdadu, delal je v posebnem oddelku ministrstva obrambe za zveze s tujimi vojaškimi predstavniki, akreditiranimi v Jugoslaviji, bil pa je tudi prevajalec pri Josipu Brozu Titu. Je soavtor zbornika Poljanska dolina ob Kolpi I. (2010), avtor obsežnega zbornika Poljanska dolina ob Kolpi II. (2017) in avtor knjige Napad na okupatorsko postojanko v Starem trgu ob Kolpi, 1. junij 1942 (2012).
Italijanski okupatorji so leta 1942 uničili njegovo domačo hišo v Predgradu, zaradi sodelovanja s partizani so mamo obsodili na osem let ječe v ženski kaznilnici v Perugi, očeta pa so skupaj z drugimi vaščani internirali v koncentracijsko taborišče v Padovi. Boris in njegov brat sta odšla v partizane.
Iz povojnega obdobja se mu je najbolj vtisnilo v spomin prevajanje pri Josipu Brozu Titu in pa srečanje z generalom Dwightom Davidom Eisenhowerjem, ko mu je leta 1953 v Beli hiši osebno čestital ob izvolitvi za predsednika Združenih držav Amerike.

»Zimske kratkočasnice« pripravlja JSKD, OI Metlika, v sodelovanju z Ljudsko knjižnico Metlika. Pomagajo pa še Mestna skupnost Metlika, GTM Metlika, Partner d.o.o., Občina Metlika, Društvo vinogradnikov Metlika in Fokus Metlika.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj