Na vsebino

Mednarodni dan bobra

7. apr ob 18:00

Pred leti so se pričele komunikacijske aktivnosti za podporo ohranitve bobra, tega zanimivega glodavca, ki je v naših krajih izumrl že v 19. stoletju, a se je pred več kot desetletjem ponovno naselil ob naših vodotokih.

Zanimivosti o življenju bobra, ki ga spremljamo že desetletje tudi na Dobličici in Kolpi bomo spoznavali skupaj na dogodku ob Mednarodnem dnevu bobra – ki je 7. april. Belokranjci imamo izjemno priložnost prisluhniti enemu največjih strokovnjakov za to področje; saj nam bo o svojem delu in življenju bobra spregovoril profesor na Fakulteti za gozdarstvo Univerze v Zagrebu dr. Marijan Grubešić. V Gostišču Madronič v Prelesju pri Starem trgu bo predavanju prof. Grubešića danes ob 18. uri sledila zanimiva projekcija filma, ki ga je na reki Uni (Bosna in Hercegovina) posnel filmski ustvarjalec Hasan Arnautović. Z obema gostoma in drugimi udeleženci – pridružil se nam bo tudi koordinato Dneva bobra v Sloveniji Andrej Hudoklin iz novomeške enote Zavoda RS za varstvo narave – se boste lahko pogovorili o skrivnostih tega vodnega sesalca in dobili nasvete o preprečevanju škod zaradi njegove aktivnosti.

Bober se je na Kolpo naselil sam – po tem ko je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ponovno naseljen na Hrvaško. Dr. Grubešić je bil vodja tega projekta.

In še: zakaj je bober izginil iz večine vodotokov v Evropi?

Nekoč so ga lovili tudi zaradi tega ker je njegovo meso okusno … a pravi vzrok intenzivnega lova in množičnih pobojev je njegovo krzno - oziroma cilindri. Moški klobuki. Zaradi izjemno finih bobrovih dlak so lahko iz njih polstili najboljši filc za klobuke. Ko so bobra iztrebili v Evropi, so se ga lotili v Rusiji v Sibiriji, nato pa še v Severni Ameriki. Zaradi teritorijev poseljenih z bobri so potekale prave vojne med severnoameriškimi indijanskimi plemeni: Angolkini in Irokezi. Za prvimi so v resnici stali Francozi, za drugimi pa ZDA; oboji pa so kovali velike dobičke iz trgovine z kožuhovino bobra.

Za več informacij o današnjem stanju populacije na vodotokih, ki si jih delimo s sosedi pa se nam pridružite ob 18. uri v Gostinstvu Madronič v Prelesju.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj