Na vsebino

To je moja hiša in fasada bo takšna, kot jaz rečem!

Nekateri ljudje ne dovolijo, da bi kdorkoli drug odločal o tem, kakšne barve bo njihova hiša.

Če se projekta ne lotijo pravilno, pa se lahko zgodi, da je njihova hiša vidna že od daleč. Govorim v negativnem smislu. Takšne hiše se ne zlijejo z okolico in kazijo izgled celotne soseske.

Fasade slovenskih hiš pogosto kažejo tudi na neenotnost naroda. Namesto, da bi se pogovorili s sosedi in oblikovali naše fasade tako, da bi bila lepa celotna soseska, po navadi naredimo ravno obratno. Potrudimo se, da je naša fasada čim bolj drugačna od sosedove.

Hiše, ki kradejo pozornost.

Vedno znam biti kritičen do fasad, ki bodejo v oči. Predvsem me zmotijo živi odtenki, ki ne dovolijo, da bi določeno hišo spregledali. Na srečo v moji soseski ni nobene takšne hiše. Tista, ki najbolj bode v oči, pa je, hvala bogu, na drugi strani hriba.

Dober namen, slab rezultat.

Velikokrat se zgodi, da fasada na koncu ne izgleda tako, kot smo si zamislili v naših glavah.

Zato pri projektih kot je fasada, vedno priporočam posvet z oblikovalcem.

Oblikovalci izdelamo vizualizacijo vaših zamisli in pripravimo lastne predloge. Tako si boste bolje predstavljali, kako bo na koncu izgledala vaša hiša in se izognili negativnim presenečenjem.

Vzorci na barvnih kartah so premajhni, da bi na podlagi njih izbrali barvo vaše fasade. Preden potrdite določen odtenek, predlagam, da zaprosite za vzorec barve, ki ste jo izbrali in si jo pogledate na večji površini.

Vedeti morate tudi, da nekatere barve ob različnih vremenskih pogojih spremenijo odtenek. Če je fasada lepa ob sončnem vremenu, še ne pomeni, da bo lepa tudi, kadar bo oblačno.

Pred kratkim sem dobil priložnost, da oblikujem fasado hiše.

Na srečo so bili naročniki moje vrste ljudi. To pomeni, da so preprosti in da si ne želijo izstopati.

Oblikovali smo preprosto belo fasado z nekaj svetlo sivimi elementi. Vloga teh elementov je, da razbijejo velike površine in povežejo okna v celoto. Sprednja stran hiše je dovolj razgibana, zato bi bili tam kakršnikoli dodatki odveč.

Radi riskirate, ali se raje izogibate presenečenj?

Če si ne želite riskirati pri svoji fasadi, predlagam, da se posvetujete z oblikovalcem in ga prosite za izris.

Če je riziko del vašega življenja in imate radi presenečenja, si pa kar dajte duška z vašo fasado.

Pazite le, da ne boste sosedom pokvarili razgleda. Sigurno vam bodo vrnil uslugo in kmalu bo vaša soseska izgledala kot kup navoženega odpada.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj