Na vsebino

So najlepši avtomobili že narejeni?

So najlepše pesmi že napisane, so vsi lepi avti že narejeni?

Včasih se mi zdi, da enostavno ne znamo več narediti lepega avtomobila. To je sicer daleč od resnice, je pa zelo res, da meni osebno večina novih avtomobilov oblikovno ni všeč. Vedno je tako, da neka stvar ne more biti všečvsem. Trenutni trendi v avtomobilski industriji niso všečmeni. Morda bi celo lahko rekli, da sem malo zaostal oziroma staromoden. Ampak očitno nisem osamljeni primer.

O oblikovanju v avtomobilski industriji nam veliko pove dejstvo, da oblika najbolj priljubljenega Mercedes-Benza izhaja iz leta 1979. Govorim o Mercedesu razreda G, ki ga nikakor ne morejoumakniti iz proizvodnje, saj ješe vedno veliko povpraševanje po njem. Prav tako so zelo popularne reinkarnacije avtomobilov iz preteklosti, kot so MINI, Fiat 500 in podobni.

Jaz sem ljubitelj preprostih oblik. Rad imam okrogle prednje luči in tekoče ter ne preveč nagle bočne linije. Rad imam tudi škatlaste oblike, ampak to velja predvsem za terenske avtomobile. Ne maram avtomobilov z agresivnimi pogledi, pretiranimi kromiranimi dodatki ter preveč izrazitimi LED lučmi. Sem mišljenja, da če v osnovi avtomobil ni lepo oblikovan, ga ne bo polepšal noben nakit.

Prav tako imam preproste linije rad tudi v notranjosti avtomobila. Nekateri avtomobili danes imajo tako ostre notranjosti, da ima človek občutek, da se bo dejansko poškodoval, če se bo butnil v katero stvar. Najraje se bi zavil v mehurjasto folijo preden bi se vsedel v takšen avto. Ne maram, da se vse preveč sveti, velikih ekranov ter ostalih reči, ki jemljejo našo pozornost iz ceste. V notranjosti avtomobila imam rad svetlejše tone, in žalosti me, da je večina avtomobilov dobavljivih zgolj s črno notranjostjo.

Nekateri izmed meni najlepših avtomobilov so Porsche 356A Speedster, Alfa Romeo 33 Stradale, Land Rover Defender, Ford Bronco, Toyota FJ40, originalni MINI, Mercedes-Benz S124, Peugeot 205 GTi in tako najprej. Ko sem bil še otrok, so mi bile zelo všeč luči športnih avtomobilov, ki so se odpirale in zapirale. Upam, da se to še kdaj vrne nazaj v modo in da bodo po cestah ponovno vozili avtomobili, ki bodo lahko pome žiknili.

Med oblikovno zanimive avtomobile se na mojo lestvico dokaj visoko uvršča tudi Fiat 126, ki je v Sloveniji bolj znan kot pejček, bolhca ali kot piči-poki. Upam, da bodo pri fiatu prepoznali potencial tega modela ter izdelali njegovo moderno različico. Če bo dejansko prišlo do tega, pa upam, da bo pejček ostal avto za navadnega človeka z dostopno ceno in ne, da mu bo cena šla vnebo, kot se je to zgodilo pri modernemu MINIju ter Fiatu 500.

Kot sem že večkrat povdaril, v današnjih časih na naše ceste redko pripelje avtomobil, ki se ga razveselim in ga z veseljem pri čakujem. Po dolgem času pa se bo le na naših cestah pojavil takšen avtomobil. To je avto preprostih škatlastih oblik z okroglimi prednjimi lučmi. Govorim o Suzukiju Jimny o katerem sem že pisal in ga nestrpno pričakujem. Zelo bi si želel na cesti videti tudi avtomobil ALPINE a110, za katerega imam ob čutek, da ga v Sloveniji žal ne bo kupil nihče.

Kakšni pa se vam zdijo novodobni avtomobili? So vam všeč ostre linije ter agresivni pogledi, ali pa si morda tudi vi želite večmehkih in zapeljivih linij? Jaz po pravici povedano, komaj čakam da se zaključi to obdobje in da bodo kmalu začeli prevladovati prijaznejši pogledi avtomobilov.

Vse najlepše pesmi še niso bile napisane i tudi vsi najlepši avtomobili še niso bili narejeni.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj