Na vsebino

Samozdravljenje s pomočjo masaže dlani

ZELO ENOSTAVNA IN NADVSE UČINKOVITA TEHNIKA MASAŽE, KI JO LAHKO IZVAJAMO SAMI KJERKOLI IN KADARKOLI.

Z nežnimi dotiki našega telesa lahko aktiviramo moč samozdravljenja, ki se nahaja v vsakem izmed nas. Masaža dlani je lahko hitra pomoč pri akutnih stanjih ter deluje kot podporno sredstvo tudi pri kroničnih boleznih. Prav tako pa je to zelo dobra metoda za uravnotežen in miren spanec.

Telo in duša se uravnovesita in zmanjša se prisotnost stresa. To vodi k boljšemu počutju, notranjemu ravnovesju. Telo, duh in duša ponovno dobijo prostor za živahnost in energijsko pretočnost.

Osnova te enostavne zdravilne metode preko masaže dlani in prstov znova izvira iz Kitajske oz. vhodnih kultur. Temelji na dejstvu, da energija po telesu teče preko energijskih kanalov oz. meridianov, ki potekajo iz glave, rok in nog, nad in pod kožo celega telesa ter ga oskrbujejo z življenjsko energijo (»Či«). Gre za glavni tok vzdolž čaker, ki poteka po hrbtu navzgor in spredaj navzdol.

Naša stopala, ušesa in tudi naše dlani so namreč preslikava našega telesa in odnosov ter s tem posledično pokazatelj našega zdravja oz. naših zdravstvenih težav in bolezni, harmonije oz. neharmonije. Zato z masažo dlani in prstov izboljšamo delovanje organov in žlez, hkrati pa dobrodejno vplivamo tudi na odnose.

Za masažo dlani lahko izkoristimo vsak prosti trenutek, ko se želimo na splošno okrepiti in sprostiti. Sprostitev je namreč ključ do zdravja.

Naši prsti so kot male antene, ki ves čas pridobivajo informacije iz našega materialnega oz. snovnega in energijskega sveta. Po TKM (tradicionalna kitajska medicina) se na naših prstih namreč začenjajo ali končujejo naši glavni meridiani oz. energetski kanali, zato je pri masaži dlani pomembno, da temeljito obdelamo vse prste, saj je vsak prst povezan z različnimi organi in občutki.

Najprej jih ogrejemo, drgnemo dlan ob dlan, potem pa dobro pregnetemo še vsak prst posebej.

Energetski tokovi lahko se zaradi različnih energetskih blokad (strahovi, skrbi, stres, nezdrava prehrana, premalo gibanje, premalo spanca ipd.) upočasnijo oz. ustavijo. Torej niso več tako pretočni. Pretočnost pa je znova ključ do zdravja in dobrega počutja.

Zelo pogosto lahko npr. recimo občutimo bolečine v želodcu, črevesju ali hrbtenici po slabi hrani ali celodnevnem delu za računalnikom. V teh primerih je energetski tok delno ali v celoti blokiran. Da bi energetski tok ponovno stekel, je potrebno določeno področje ali določen organ regenerirati in zdraviti.

Naše telo uporablja različne energetske poti, da prinesejo življenje v vse naše celice. Če je ena ali več teh poti blokiranih, lahko to zastalo delovanje pripelje do slabega počutja ali celo do bolečin. Te blokade ali stagnacije se ne bodo zaustavile samo na lokalnih področjih, temveč se bodo širile in na koncu porušile celoten energijski sistem.

S terapijo nežnih dotikov si lahko torej sami hitro pomagamo tako, da uravnovesimo energijo in občutke s stimuliranjem ustreznih meridianov na dlaneh.

Z vajo bodo energetski kanali prstov pretočni in s tem tudi boljši posamezni občutki in odgovarjajoči organi.

Pa poglejmo kako zgodbo govorijo naši prsti:

PALEC

Organi: želodec, vranica

Emocije: stres, skrbi, napetosti, tuhtanje

Fizični simptomi: trebušne bolečine, glavoboli, težave s kožo, nervoza

Z drugo roko objemite palec, če imate pogosto vrteče se misli, če ste obremenjeni s skrbmi, če imate prebavne težave ali če ste nagnjeni k alergijskim reakcijam.

KAZALEC

Organi: ledvice, mehur, prebavni organi, hrbet

Emocije: strah, duševna zmeda

Fizični simptomi: prebavni problemi, zapestje, komolec, bolečine v nadlahti, mišične bolečine, bolečine v hrbtenici, težave z zobmi, različne zasvojenosti

Kazalec ima za vas poseben pomen, če vas je pogosto strah. Npr. strah pred zobozdravnikom boste s tem enostavno rešili. Z obdelavo kazalca boste uravnotežili tudi vse težave v hrbtenici, kolkih ali kolenih. Prav tako tudi težave z mehurjem in ledvicami.

SREDINEC

Organi: jetra, žolčnik

Emocije: bes, jeza, neodločnost, razdraženost, frustracije, izčrpanost

Fizični simptomi: težave z očmi, izčrpanost, migrene, glavoboli, težave z menstruacijo in krvnim obtokom

Če ste nagle jeze, če občutite krivico ali imate težave z zdravjem jeter in žolčnika je sredinec za vas izrednega pomena.

PRSTANEC

Organi: pljuča, debelo črevo

Emocije: žalost, bolečina, strah pred zavrnitvijo, negativnost

Fizični simptomi: prebavne težave, težave z dihanjem (astma), šumenje v ušesih, globlja kožna stanja.

Prstanec je pomemben pri težavah s prebavo in dihanjem. Pri žalovanju in življenjskih izgubah pomislite na prstanec in se primite zanj ter globoko predihajte negativne občutke.

MEZINEC

Organi: srce, tanko črevo

Emocije: pretiravanje, nizka samopodoba, nesigurnost, obsojanje, nervoza, prizadevanje, pretvarjanje

Fizični simptomi: kosti ali težave z živci, težave s srcem, krvni pritisk, bolečine v vratu, napihnjenost.

Mezinec nam pomaga pri srčnih neprijetnostih, na eni strani zaradi fizičnih in na drugi strani zaradi čustvenih težav. Pomemben je tudi pri razlikovanju pomembnih in nepomembnih dnevnih stvari.

DLAN

Organi: prepona, popek

Emocije: obup, depresija

Fizični simptomi: izčrpanost

Notranja stran dlani nam daje energijo in nam pomaga doseči harmonijo, duševni mir ter prazaupanje. Tudi ko molimo damo dlani skupaj, da energija steče. In tudi ko se rokujemo se sklenejo naše dlani ter tako znova energetsko vplivamo eden na drugega.

Obdelajte prste večkrat na dan glede na vaše občutke oz. kaj vam je v tistem trenutku pomembno. Sami se glede na svoje potrebe odločite, na kateri roki bi najprej obdelali prste. Po obdelavi prstov boste kmalu občutili izboljšanje oz. boljše počutje.

Tokove prstov lahko enostavno in brez pritiska preverimo z nasprotno roko. Primite prst, ki ustreza občutkom ali organu, ki ga želite zdraviti, in sicer za dve do pet minut.

Medtem globoko in mirno dihajte.

Takoj ko se meridian uravnovesi, boste občutili lahen utrip in potem (najkasneje čez pet minut) je čas za menjavo prsta. Vsak posamezen prst ima pripadajoče povezave med telesom in dušo.

Če boste želeli obdelati še notranjo stran dlani za splošni duševni mir in harmonizacijo, pritisnite dlan s palcem nasprotne roke. S sredincem podprite zunanjo stran dlani in znova držite dve do pet minut. Lahko pa tudi enostavno sklenete dlani, dlan, zaprete oči in globoko vdihnite.

Vdihnite z mirnimi in prijaznimi mislimi ter občutki.

Nato izdihnite in pustite oditi vsaki čustveni blokadi in fizični neprijetnosti, ki se je želite znebiti. Pri spuščanju si predstavljajte, kako slabi občutki in bolečine iz prstov odtekajo v zemljo.

V eni izmed študij so pacienti po izvajanju te preproste tehnike zaznali pozitivne učinke, vključno z zmanjšanim stresom in slabostjo. Veliko pacientov, ki so sicer imeli težave s pomiritvijo, je poročalo, da so veliko lažje zaspali, medtem ko so se držali za palec. Zdaj lahko vidite, zakaj so dojenčki tako zadovoljni medtem ko sesajo palec in zakaj izberejo vedno ravno palec in ne ostalih prstov na roki. Telo je izjemno napredno in nam samo nudi pomoč, samo prepoznati jo moramo.

Torej, preden se naslednjič odločite, da boste takoj posegli po tabletah, poskusite najprej s to naravno in popolnoma enostavno tehniko, ki je povrh vsega še popolnoms zastonj. Vsaka bolečina je le opozorilo vaše duše, da se ne poslušate in da si morate znova nameniti nekaj trenutkov samo zase.

Sklenite dlani, položite prst na prst in se začutite!

Lep preostanek poletja želim!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj