Na vsebino

O tem in onem (20)

Foto: A.R.
Foto: A.R.

PA POJDIMO ….Z VLAKOM (ali raje ne?)

Če kdo, potem imam sam zagotovo »pravico« napisati par vrstic o trenutnem stanju na progah slovenskih železnic. To pravico mi nenazadnje daje kar 40 let in 7 mesecev lojalnosti SŽ preko vsakodnevnih voženj z njihovimi vlakovnimi garniturami. V glavnem se je to dogajalo na relaciji Črnomelj-Novo mesto-Črnomelj, le nekaj mesecev pavze sem si privoščil v tem obdobju.

V šolo in domov, pa kasneje … na delo in domov. Pa vmes še kak obisk sorodnikov ob vikendih ali kakšna shopping tura do Ljubljane in nazaj.

To, kar sem doživel na teh vožnjah bi se dalo spraviti v kakšno debelo knjigo in bi bilo po moje kar zanimivo branje. Sploh za »vlakarje«, ki so mi leta in leta delali družbo na teh skupnih vožnjah. Knjiga bi bila zanimiva tudi iz razloga, ker sem imel čast voziti se tudi s t.i. parnimi garniturami, ki so od časa do časa skočile na pomoč utrujenim srebrnim Gošam, kot smo rekli takratnim vlakovnim kompozicijam. V parnih garniturah pa se je zares dogajalo marsikaj. Nisem bil samo običajni potnik ampak se je zgodilo celo to, da sem bil hote ali ne celo redar, enkrat gasilec in ne boste verjeli: tudi gozdar sem bil. Pomagal sprevodniku in s sekiro klestil veje od snega porušenega drevesa, ki se je odločilo, da tistega dne potniki ne bomo v Novem mestu pravočasno ter tik pred nami padlo na progo. V debeli temi in močnemu sneženju smo sekali vejevje, nič jezni,…. takoj izza tunela v Birčni vasi je bilo to, da sem bolj natančen.

Vse od študentskih let se torej vozim z vlaki, za kar bi me (po neki logiki zvestobe) morala železnica celo nagraditi in mi dati kak cent (ali takrat dinar, tolar) popusta. Tako namreč nagrajujejo zvestobo domala vsi ponudniki javnih storitev, celo štacune. V želji, da bi jim mi ostali še naprej zvesti, seveda. Pa od tega vsa ta leta ni bilo nič, zvestoba potnikov je železnici očitno popolna tujka. Pa me, po pravici povedano, to ni motilo niti najmanj. Za razliko od nečesa drugega, kar navajam v nadaljevanju.

Ljudje se pogosto zasitimo nečesa, kar rutinirano in vsakodnevno počnemo dalj časa in tudi meni bi se po vseh teh letih morala vožnja z vlakom dodobra upreti.

Pa se mi nikoli ni.

Prej nasprotno, v vožnjah sem na nek način vedno užival.

Potovanja z vlakom nikoli nisem dojemal kot izgube časa, saj je bila to idealna prilika za prebiranje knjig, revij in časopisov, sklepanje poznanstev, druženja in klepet. Če nič od tega ni bilo na voljo, pa sem se enostavno zazrl v dogajanja ob progi ali si (vsaj zjutraj) privoščil košček dremeža. Morda je ravno ta dremež pripomogel k temu, da sem progo prepoznal tudi po značilnih zvokih vlakovnih koles. Brez težav bi tudi z zavezanimi očmi prepoznal skoraj vsak odsek proge. Še danes mi to uspeva, saj se je melodija koles dobro usidrala v moj spomin.

Še kar naprej najraje potujem z vlakom, čeprav je čas potovanja (iz Črnomlja do Ljubljane, n.pr.) prava nočna mora, saj je dolžina vožnje za današnje čase preprosto nerazumljiva. Zdi se, da je železnica ostala »tam nekje zadaj«, ne glede, da so vmes posodobili najmanj tri vrste garnitur. Ne glede tudi na to, da že skoraj tri leta obnavljajo progo.

Čas potovanja iz Črnomlja v Novo mesto in obratno se žal kljub vsemu ni spremenil. Najverjetneje zaradi specifike terena, po katerem je speljana proga, delno pa tudi iz razloga (pre)številnih vmesnih postankov (zmanjšanje hitrosti pred postajo, čas vstopanja in sestopanja potnikov, počasno speljevanje,…). Kakšen hitri vlak s selektivnimi postanki bi bil zelo dobrodošel. Pravzaprav imajo SŽ srečo, da Belokranjci še nimamo avtoceste, sicer bi se vsakodnevni potniški promet zelo verjetno omejil le na dijake in študente ter ljudi, ki hodijo na zdravstvene preglede.

Zadnje mesece pa smo potniki deležni še sladice v obliki zamud (od najmanj 5, pa vse do 40 in več minut), pa nadomestnih avtobusnih prevozov, ki le še dodatno podaljšajo čas vožnje. Posledice zamud niso tako zelo nedolžne, saj:

  • zamujamo v službo
  • zamujamo na dogovorjene opravke
  • zamujamo na avtobuse, na katere prestopamo in nam praviloma pobegnejo
  • zamujamo na specialistične preglede v zdravstvenih ustanovah in bolnicah
  • pa še kaj

Vse to ljudje znamo tolerirati (do neke meje, jasno), vprašanje pa je kako nam te zamude tolerirajo tisti h katerim smo namenjeni. Osebno imam eno zelo neprijetno nedavno izkušnjo, saj sem zaradi vlakovne zamude »izgubil vrsto« v specialistični ambulanti novomeške bolnice, kjer niso hoteli slišati nič od mojih razlogov za zamujanje. Preprosto so mi dodelili nov termin.

Na poti domov (to je bilo 13.11.2023) sem vprašal sprevodnico, kdo mi bo plačal stroške preloženega pregleda v bolnici, a mi ni znala odgovoriti kaj drugega kot to, da oni ni kriva in, da naj napišem pritožbo. Kot, da tega nisem vedel že sam!

Kakšno opravičilo pa najdejo uslužbenci postajališč, ki čepijo v pisarnah in se jim ne zdi vredno stopiti ven ter obvestiti čakajoče potnike kolikšna bo zamuda?!

Tistega dne smo čakali 40 minut brez informacije!

Prometnik pa v svojem svetu sredi pisarne, zaposlen do onemoglosti in očitno ne ve kaj spada v njegovo službeno dolžnost. Ali vsaj v poslovno etiko, ki se ji reče odnos do strank.

Ob tem, da imajo celo ozvočenje v ta namen!!!

Ko se vendarle kdo od čakajočih opogumi in vstopi v pisarno vprašat kje je vlak, pa ga pričaka odgovor: » Imate vse na aplikaciji«.

Bravo !!!

Res je, na aplikaciji Grem z vlakom imamo na voljo vse,…..če lahko do nje dostopamo. Probajte aplikacijo recimo v Rožnem dolu, Uršnih Selih, Otovcu,….itd. Tudi vklop mobilnih podatkov vam ne pomaga prav dosti, signal je prešibak ali ga celo ni. Po mnenju železnice imajo tudi prav vsi ljudje mobilne telefone in to take, ki aplikacijo podpirajo.

NE nimajo jih!

Po tej njihovi logiki v nobeni štacuni ne bi bilo objavljenih cen, pač pa bi trgovci rekli: poglejte v Mercator (Spar, Lidl, Hofer,..) aplikacijo, tam piše vse.

Bazne GSM-r postaje z antenami, ki jih je železnica morala postaviti zaradi direktiv EU in, ki so prinesle precej prahu, potnikom očitno ne prinašajo prav nobene dodane vrednosti, čeprav je bilo leta 2015 propagirano drugače.

Pa, vendar, železničarji…… , če vlaki zamujajo zaradi vzdrževalnih del (berite: zaradi slabe organizacije) potem vsaj OBVEŠČAJTE potnike. Menda ni težko postaviti kakšen ekran z informacijami – ste jih že imeli ponekod, a kasneje (ne vem zakaj) odstranili. Tako pa potniki dobivamo vtis, da se železnica dobesedno trudi, da izgubi še tisto malo potnikov.

Ja, seveda….jaz pač imam mobi in buljim v aplikacijo vsake dva dni na kakšni postaji.

In piše, da ima moj vlak 15 minut zamude v odhodu in, da je trenutna postaja Mirna peč.

O.K.

Še en čik pa bo vlakec prišel. Ni hudega.

Pogledam čez par minut: piše, da ima vlak 9 minut zamude.

O.k. ……. še en čik torej.

Še predno prižgem čik, vlak prispe na postajo! 9 minut zamude se spremeni v par sekund.

Sveta Marija, čudež božji!!

Toliko o aplikaciji in njeni ažurnosti! Škoda besed.

Te dni imam pregled v novomeški bolnici.

Ob 10.45.

Če grem na vlak ob 08.42 iz Črnomlja bi moralo zlaufat.

Pa grem raje na vlak ob 07.06 uri.

Bo glede na izkušnje bolj zihr.

Valjda.

Scorpius

Scorpius

Kritičen do dogajanj okrog sebe, a nikoli brez sugestije. Včasih zbodem, da predramim zaspane in pasivne. Sicer pa ljubitelj narave, glasbe, tudi naprednih tehnologij, a ne njihov suženj. Nekoč deloholik, danes zmerno umirjen.

Življenski moto: kar lahko storiš danes še enkrat premisli in naredi pojutrišnjem.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj