Na vsebino

Napredoval sem z mize na klop

Miza je najbolj osnoven kos pohištva. Zato tudi mojstre, ki izdelujejo pohištvo, imenujemo mizarji. Poznamo veliko vrst miz, ki se razlikujejo po obliki in namembnosti. Miza je lahko jedilna, pisarniška, klubska, okrogla, ovalna in tako naprej.

Sam sem že oblikoval in izdelal nekaj miz, nekaj pa sem jih tudi preoblikoval. Med fotografijami lahko najdete mojo prvo mizo, ki sem jo naredil pred približno trinajstimi leti. Narejena je iz materiala, ki je ležal okrog hiše. Upam, da mi uspe v kateri izmed naslednjih objav predstaviti več mojih miz in njihove zgodbe

Kateri pa je drugi najbolj osnovni kos pohištva? Zraven mize večinoma sedimo in zato mislim, da bi to morala biti klop. Pred kratkim sem dobil priložnost oblikovati mojo prvo klop. V podjetju, s katerim sodelujem že dalj časa, so iskali klopi za svoje poslovne prostore. Ker na trgu niso našli ničesar, kar bi jim ustrezalo, so me prosili, da klopi oblikujem jaz. Skice in osnutki so jim bili všeč in zato sem sestavil ponudbo. Ker jim je bila všeč tudi moja ponudba, so šle klopi, ki sem jih oblikoval, v izdelavo.

Pri sami izvedbi sem sodeloval s podjetjem Hobyles iz Celja. Z njimi sem sodeloval prvič in verjetno ne zadnjič. Všeč so mi bili njihov odnos, kvaliteta izvedbe in cena. Klopi so izdelali točno tako, kot smo bili dogovorjeni in v roku, ki smo ga postavili. Prepričan sem, da bom s podjetjem Hobyles sodeloval tudi v bodoče.

Klop, ki sem jo oblikoval, sestavljata dva ločena elementa, ki dajeta občutek, kot da se združita v steni. Oba elementa sta fiksno pričvrščena na steno. Klop je narejena iz bukove vezane plošče, ki je oplemenitena z ultrapasom, ki je zelo odporen na poškodbe in odrgnine.

Danes, ko je klop zmontirana, smo zadovoljni vsi. Moja stranka je vesela, ker imajo lepo in funkcionalno klop, ki lepo paše v njihove prostore. Ker je vesela stranka, sem vesel tudi jaz. Vesel sem tudi zato, ker je zaživel izdelek, ki sem ga sam oblikoval. Veseli pa so tudi v podjetju Hobyles, saj je bil njihov trud poplačan in tudi pridobili so si nove reference.

Vesel sem tudi zato, ker sem napredoval iz mize na klop.

Tretji najbolj osnoven kos pohištva je po mojem mnenju stol. Stol sem uvrstil za klopjo, ker se mi zdi zahtevnejši za izdelavo. Stoli morajo biti lahki, saj jih neprestano premikamo. Tako kot klopi, morajo biti tudi stoli varni, stabilni in oblikovan tako, da jih z normalno uporabo ne moremo uničiti.

Idealen stol pa je po mojem mnenju zložljiv stol, saj ga lahko enostavno pospravimo, kadar ga ne potrebujemo. Tako nam ostane več prostora za igro in ples. Veselim se trenutka, ko bom oblikoval moj prvi stol.

Če se ne bo pojavil noben naročnik, ga bom naročil kar sam. Bom naročnik in izvajalec v enem.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj