Na vsebino

Direkt v čelo (7)

»Kdo je to reku, pokaž' se, kje si…?«

Iz izkušenj vem, da je velikokrat pomembneje kdo je kakšno zadevo napisal kot pa, kakšna je dejanska vsebina. Tudi pred dnevi se je zgodilo podobno, seveda, čisto predvidljivo so tu in tam kapljala vprašanja »Kdo je avtor tega članka?« Dvomim, da so ti osebki članek prebrali počasi in podrobno in se mogoče zamislili ali zapisano v članku drži.

Celo eden od spletnih portalov je članek, objavljen na Radiu Odeon povzel in se spraševal o zavlačevanju in rušenju projekta zaradi lokalnih volitev. Objavljena fotografija v njihovem povzetku članka pa niti slučajno ni vizualizacija zgradbe nove osnovne šole v črnomaljski Loki, ampak je moja (avtorska) fotografija stanja v tem trenutku. Fotografije si mediji med seboj izmenjujemo, gre skorajda za redno prakso, se pa pred tem dogovorimo o pogojih sodelovanja (ponavadi gre samo za podpis avtorja).

No, tudi ta medij ni razumel bistvo članka, ki s politiko nima niti najmanjše povezave.

Nekateri se še spomnite projektov v črnomaljski občini, pri katerih so po izvedbi ugotovili, da nimajo javnih stranišč. V drugi, tudi javni inštituciji, če se ne motim je šlo za istega projektanta, so morali za vnos delovnih strojev razbijati steno (ker se predhodno ni posvetoval/vprašal zaposlenih o potrebah in dejanskih namenih prostorov) in delati dodatne pregrade med delovnimi prostori …

To je bilo bistvo članka. Pogovor z uporabniki prostorov. Kaj so njihove potrebe, želje, možnosti. In seveda, nikakor in nikoli ni možno zadostiti vsem interesom. Projekt je lahko narejen dobro, prijetno za vse ali pa površno, hladno v smislu počutja in za kratek čas.

V današnjem času vsi vse vemo in nikomur ni niti najmanj nerodno napisati svoje mnenje v komentar na socialnem omrežju, pa čeprav brez kakršnegakoli argumenta. Še več, v komentarjih znamo biti žaljivi, predrzni, napadalni,… To velja za komentarje na socialnih omrežjih, nikakor pa ne za srečanje v živo. Ne, v živo smo večinoma še vedno vljudni, prijazni … hinavski?

Ja, lahko bi rekli, da v živo nimamo jajc, pa še nevarnost argumentiranega odgovora obstaja, ki se lahko vrne v istem trenutku. Na socialnem omrežju pač napišeš svoje mnenje in te odgovor v bistvu niti ne zanima toliko, ker, ti si svoje napisal. Niti ni pomembno ali tvoja dejstva držijo, ali si to samo nekje slišal, mogoče mnenje sploh ni tvoje, samo posreduješ tisto, za kar meniš, da bi bilo »pametno« napisati.

Na socialnih omrežjih se tudi zgodi, da ob svoji trditvi ali vprašanju prejmeš odgovor in potem svoje pisanje zbrišeš (s tem tudi vse odgovore/komentarje na svoje pisanje) in s tem si spet »nazaj v tirnicah«. Nič narobe. Vse, kot je bilo prej.

Ljudje smo seveda različni, ampak vseeno moramo pomisliti na to kaj in na kak način zapišemo. Nismo samo mi tisti, ki smo drugačni (ponavadi smo pametnejši od drugih), tudi vsi ostali, vsak posameznik ima svoje mnenje, svoje videnje in dojemanje. Tudi zato ni potrebe, da se oglašamo na čisto vsak zapis.

Aleksander Riznič

Aleksander Riznič

Ljubitelj glasbe, fotografije in potovanj. Z glasbo se profesionalno ukvarja že več kot 30 let, ravno toliko časa tudi s podjetništvom. Z namenom širjenja glasbenega sporočila širši javnosti ustanovi 1. belokranjski radio, Radio Odeon, obenem tudi novičarski spletni portal »Radio Odeon«, pred letom dni portal s starimi fotografijami in dokumenti »Črnomelj fčasih«, nedavno še stično točko za Belokranjce živeče po celotni zemeljski obli »Belokranjci po svetu«.

V domačem kraju živi več kot 50 let, zato je mogoče čas, da s svojega zornega kota opozori na nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki se dogajajo v lokalnem okolju in širše.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj