Na vsebino

Belokranjski turizem

Pravijo, da se nam letos glede na vremenske napovedi, obeta odlična sezona ob reki Kolpi. Tudi glede na povečan obisk Slovenije s strani tujih gostov, naj bi končno le počasi začeli odkrivati naš konec Slovenije. Pravijo tudi, da smo neodkrita dežela. Avtentična. Neokrnjena. Oklepajo se nas sami taki pridevniki, ki naj bi se strokovno in ekonomsko tolmačili: »to je vaba za ljudi z denarjem«. Mi domačini, si jih kljub vsem fakultetam in znanju, tolmačimo samo kot »pozabljeni«.

Poslušam po radiu, da je ta vikend v Bohinju nek festival. Govora je o cenah parkirnin, češ, da lahko za uro parkiranja v tistem koncu odšteješ tudi po 5,00 eur. Nisem razumela, ali so na radiu to hoteli pohvaliti ali so se nad tem zgražali. Mogoče je za nekega domačina to res veliko, sploh takega, ki kaj dosti ne potuje in ne ve, koliko plačaš še v katerem drugem EU ali svetovnem mestu. Ne vem, ali se mi zdi to preveč ali ne. Vem pa, da se mi zdi definitivno prenizka tarifa plačila parkirišč v Beli krajini. Ker znaša natanko 0,00 eur! Govorim izključno za turistične točke v sezoni.

Naši kampi ob reki Kolpi so res lepo urejeni. Če še niso, zagotovo bodo, ker se lastniki in zaposleni trudijo za to. Brez slabe vesti si bi privoščili parkirnino. Tudi za nas domačine. Se še spomnite, koliko hude krvi je bilo prelite, ko se je začelo govoriti o tem, da bodo zaprli kopališče Primostek pri Metliki za javnost in bo po novem privatizirano zemljišče? Jaz prihajam iz turistične stroke in od svojega 15. leta naprej sem delala v turizmu. Sem pa delala v turizmu povsod po Sloveniji in tujini, samo doma na žalost ne. Meni se ta poteza ni zdela nič kaj preveč tragična. Zakaj, se sprašuješ? Pa vendar so nam vzeli eno izmed kopališč, naši potomci se tam več ne bodo mogli kopati, … Poglej, boljše, da je na Primostku pokošeno, urejeno, domačini bodo kaj prodali, imeli kakšno novo delovno mesto, kot pa da nam vse propada, vse zaraste trnje in se notri ležejo kače. Naši otroci se lahko kopajo kje drugje, sigurno pa jim bo v prihodnosti lepše in poučnejše pokazati eno mlajših vej turizma, ki se imenuje butični turizem in pokazati, da se gremo tudi v Beli krajini lahko nobelijo, kot pa na njih kričati, da se ne smejo zapeljati dol na Primostek, ker jih po ugriznila kača.

Belokranjci smo pridni ljudje, smo delavni. Edino pomanjkljivost ki jo opažam pri nas, pa je ta, da turizma nismo še popolnoma vzeli za svojega. V smislu gospodarske panoge. Še vedno velja posplošeno pravilo, da je to popoldanski hobi. Če nimaš kaj delati, se greš pa malo turizma. Pa ni tako. Turizem je v določenih državah po svetu prvi zaslužkar države in tudi naš turizem že četrto leto zapored beleži povečano rast prihodov in prenočitev.

Turizem je več kot le gospodarska panoga, je tudi način našega komuniciranja s svetom. Obenem pa s turizmom skrbimo in vzdržujemo okolje. Po tej logiki bi lahko rekli, da več kot bo turistov v Beli krajini, več bo delovnih mest, več bo prodanih lokalnih proizvodov in storitev, večja bo skrb za ohranjanje lepega okolja. Zakaj nas je strah tega, da bo nekdo pri nas puščal denar?

Kaj pa minusi? Jaz jih trenutno ne vidim. Strah, da bo Belo krajino preplavil masovni turizem, je odveč. Še vedno smo preveč pristni, da si bi to sploh dovolili. Ste videli, kako masovno je bila obiskana letošnja Vinska vigred? Pa smo jo vsi dobro odnesli. Onesnaževanje je prvi pojem, ki ga povezujejo s povečanim obiskom turistov, vendar - najprej se moramo sami naučiti pobirati plastenke, šele potem lahko s prstom kažemo na koga drugega. Več bo avtov, več bo pobranih parkirnin. Več bo gostov, bolj bodo gostinci delali.

Zakaj se bi bali tujih investitorjev? Če nekaj ne znamo ali ne zmoremo sami, naj to naredi nekdo, ki zna in zmore. Odveč se mi zdi tudi strah, da bi s prihodom tujega, neznanega izgubili avtentičnost. Belokranjci smo že zelo dolgo na tem območju in nizozemski turist ali nemški hotelir nista večje zlo, kot so bili vsi Turki in okupatorji.

Domači turizem prispeva tudi k izobrazbi o lastni državi, kulturi in večanju narodne etnosti. Pripomore pa tudi h krepitvi stikov med ljudmi. In v tem leži ena izmed glavnih prednosti turizma in globalizacije nasploh. Posamezniku omogoča, da si sam, brez posrednikov, avtonomno in kot individualna osebnost oblikuje predstavo o svetu in poskuša razumeti druge ljudi, ter se tako izogne oblikovanju predsodkov.

Zatorej, dobrodošli k nam v Belo krajino!

Vir: Busy Blonde Blog

Polno zasedena blondinka, čistokrvna Belokranjka. S familijo, službo in podočnjaki na hrbtu. Prikrita hedonistka, ki klišejsko ljubi hrano, vino, modo in potovanja. Čisto zares in nezlagano pa obožuje svojo Belo krajino. Vsak petek si preberite njeno s sarkazmom in humorjem začinjeno razmišljanje o življenju povprečne družine v Beli krajini.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj