Na vsebino

Tina Šutej z visokimi cilji

Foto: Peter Kastelic/AZS
Foto: Peter Kastelic/AZS

Tina Šutej, slovenska rekorderka v skoku s palico, je bila v tradicionalni anketi Atletske zveze Slovenije (AZS) po pričakovanjih izbrana za najboljšo slovensko atletinjo leta 2023. “V zadnjih letih sem osvojila vsaj eno medaljo v sezoni. Upam, da jih bom letos več,” si je zaželela.

Na podelitvi nagrad AZS v Šentjerneju je zbranim povedala, da je njen cilj, da bi preskočila magično mejo petih metrov. “Že 20 let govorim o petih metrih, zakaj ne bi tako tudi nadaljevala. V začetku sem bila res še zelo daleč od tega cilja, sedaj pa sem kar blizu,” je v pogovoru za STA to željo osvetlila 35-letna Šutej.

Ob koncu letošnje sezone je v ameriškem Eugenu 16. septembra na finalu diamantne lige zasedla drugo mesto, ko je s 4,81 metra postavila slovenski rekord na prostem, absolutnega pa s 4,82 m 2. februarja letos v dvorani v Ostravi.

Trenutno deli 21. mesto vseh časov na prostem in 13. v dvorani, kjer sta le Američanka Jennifer Suhr (5,03 m) in Rusinja Jelena Isinbajeva (5,01) preskočili pet metrov. Le ena več je bila prek te meje na prostem, rekorderka Isinbajeva (5,06), njena rojakinja Anželika Sidorova (5,01) in Sandi Morris iz ZDA (5,00).

“Vedno si želim, da bi izboljšala svoje osebne rekorde, to se je tudi letos zgodilo. Mogoče ne do take višine, kot sem si želela. Zadovoljna sem tudi s svojimi uvrstitvami na velikih tekmovanjih, s srebro medaljo na dvoranskem EP in 4. mestom na SP. Želela sem si bolj žlahtne medalje, a si nimam kaj očitati. Na največjih tekmah leta sem skočila najboljše doslej, peščica tekmic je bila tedaj pač boljša.”

Srebro je osvojila tudi na evropskih igrah na Poljskem. Prvo slovensko odličje na igrah je prispevala v Katovicah v drugi ligi ekipnega evropskega prvenstva 21. junija, ko je skočila 4,70 metra. Njen dosežek je s 4,71 m tri dni pozneje v prvi ligi izboljšala le Finka Wilma Murto, evropska prvakinja na prostem in v dvorani.

“Hmm, to ni bila prava in enakovredna tekma. Konkurenca na moji tekmi, ko je nastopala Slovenija, je bila slaba. Pozneje sta bili na vrsti najboljši skupini ekipnega EP. Nismo tekmovali isti dan in pod istimi pogoji. Tako so lahko tekmice vedele, koliko morajo skočiti in je Murto lahko letvico postavila točno na višino, da je bila višja od moje končne. Medalje posameznikom so podelili, ker so jih morali, ampak tekma ni bila ‘fair’.”

Prihodnje leto bodo tri velika atletska tekmovanja. Glasgow bo marca gostil SP v dvorani, nato pa bo poleti najprej evropsko prvenstvo v Rimu in nato še olimpijske igre v Parizu.

“Trenutno se pripravljam, tudi z mislimi, ne le s treningi, za dvoransko SP na Škotskem. Ni smiselno razmišljati o poletju, ker imam pred seboj še zimsko sezono. Vedno se dobro pripravim za dvoranske tekme in prepričana sem, da bo tako tudi tokrat.”

Vesli jo, da bodo vse velike tekme 2024 v Evropi. “Tako potovanja ne bodo dolga. Prav tako ne bo privajanja na časovno razliko. Tako za EP v Rimu kot OI v Parizu se bom skušala čim bolj pripraviti. Mislim, da lahko na obeh tekmovanjih poleti dosežem tekmovalni vrh, za vsako prvenstvo posebej.”

Šutej je to nazorno pojasnila s primerom ameriških atletinj in atletov. “Reprezentanca ZDA ima izbirne tekme vedno kakšen mesec dni pred velikimi prvenstvi, ko moraš biti vrhunsko pripravljen, da si med prvo trojico v zelo zaostreni konkurenci v večini disciplin. Nato pa tudi na prvenstvih Američani osvajajo kopico odličij.”

Kljub težavam s poškodbo je uspešno spravila “pod streho” minulo sezono. “Tetiva je bil posebej boleča v drugem delu sezone, tudi po njej se stanje ni umirilo. Zato sem imela kar mesec dni premora. Dobila sem tudi dve injekciji krvne plazme. To in počitek sta je zelo pomagala, da lahko zdaj vadim brez težav. A če se tetive dotaknem, me še vedno boli. Treniram pa lahko nemoteno.”

Pripravlja se pod vodstvom Milana Kranjca, tudi dobitnika priznanja AZS za najboljšega trenerja leta. Zaradi njegove službe pred leti ni mogla narediti drugače, kot da se je iz slovenske prestolnice preselila v Celje. Nastopa za Kladivar, ki ima pod tribuno stadiona tudi pokrito dvorano. “Če bodo dvorano ogrevali, bom ves čas do začetka zimskih tekem trenirala tam. O kakšnih pripravah na tujem zato sploh ne razmišljam.”

Diplomirana biologinja je bila lani četrta na SP v ZDA in predlani peta na OI, ves čas se srečuje in tudi premaguje najboljše skakalke s palico na svetu. “S konkurenco se ne obremenjujem, je treba gledati nase. Če bi gledala na druge, bi se izgubila. Moram se osredotočiti nase, na svoj trening. Vidim, da imam še prostor za napredek, in to me vleče naprej,” je pogovor sklenila Šutej.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj