Na vsebino

PD Črnomelj na Velikem Snežniku

Planinsko društvo Črnomelj je v nedeljo organiziralo zimski pohod na 1795 m visok Veliki Snežnik. Gora kraljuje nad prostranimi gozdovi med Ilirsko Bistrico in Cerknico. Zgodaj zjutraj smo se odpravili proti Ilirski Bistrici in na koncu po zasneženi cesti do planinskega doma na Sviščakih. Že pri domu na 1242 m nadmorske višine je prava zimska idila. Veliko ljubiteljev narave pride samo do koče in se tu sprosti, posebej pa uživajo otroci v sankanju in smučanju. Naš načrt pa je drugačen, saj želimo osvojit vrh. Počasi se skozi gozd vzpenjamo proti želenemu cilju.

Po dobri uri hoje se nam začne svet odpirat z lepimi razgledi na okoliške in oddaljene vrhove. Na sedlu se razdelimo v dve skupini. Prva skupina gre preko Malega Snežnika, druga skupina pa po krajši poti na Veliki Snežnik. Imamo tudi tretjo skupino turnih smučarjev, ki nosijo na vrh smuče, za nagrado pa se z vrha peljejo v dolino. Bolj ko smo s bližali grebenu pod vrhom, bolj sta veter in mraz kazala zobe. Na vrhu pa smo se morali dobro držat, da nas ne prevrne. Kljub temu, da so bili razgledi lepi in smo videli vse od Triglava do morja, smo se zaradi močnega vetra hitro odločili za sestop do koče tik pod vrhom, nato pa na izhodišče do doma na Sviščakih. Pri domu smo si zadovoljni privoščili počitek in malico. Nekaj časa smo še uživali na soncu, nato se zadovoljni z lepo izkoriščenim dnevom odpeljali proti Bele krajine. Med potjo smo se pogovorili o naslednjih izletih in vrhovih, ki nas čakajo v letošnjem letu. Hvala vsem pohodnikom za družbo in lepo preživet dan.

Turnosmučarsko-bordarska skupina se je tokrat prvič pridružila pohodnikom. Veter je bil na vrhu res močan, tudi smuči in palice je bilo treba privezati, da jih ni odneslo. Posneli smo nekaj dogodkov, Jure in Andraž s kamerama na čeladah, jaz (Janez) pa s fotoaparatom.

Vir: PD Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
14
21
33
43
55
61
71
82
91
16
19
20
26
27
28
30
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj