Na vsebino

Lahinja trail je prvi tek brez odpadkov v Beli krajini (VIDEO)

Na hladno, a sončno soboto smo izvedli prvi tek po Krajinskem parku Lahinja v soorganizaciji RIC Bela krajina (DMO in Krajinski park Lahinja) in Ekologi brez meja. Tek je že v samem začetku bil trajnostno naravnan in okolju prijazen, saj kot zelena destinacija sledimo smernicam in priporočilom Slovenia Green.

Lahinja trail je prvi tek brez odpadkov oz. ZERO WASTE v Beli krajini

Že v najavi in promociji dogodka, smo tekmovalce in obiskovalce spodbudili k zelenemu ravnanju z odpadki med dogodkom, kar je pomenilo, da na tek prinesejo svoje bidone za vodo ali izotonične napitke, v izogib embalaži za enkratno uporabo. Poskrbeli smo, da so imeli na voljo že pripravljeno vodo in napitke na štartu in okrepčevalnih postajah ob poti.

Na 8,3 kilometrov dolgi trasi po Krajinskem parku Lahinja smo imeli postavljena dva ekološka otoka z »zeleno stražo«, ki so tekačem in obiskovalcem svetovali pri ločevanju odpadkov, kolesarja – metlo, namenjenega pobiranju smeti za tekmovalci, le ta pa je ostal brez dela, saj so tekmovalci zeleno pobudo vzeli zelo resno.

Lokalna malica iz gostilne Župančičev hram je bila postrežena v biorazgradljivi embalaži z lesenim priborom, prav tako smo poskrbeli za lokalne in zdrave prigrizke Sadjastva Škof. Za pijačo v povratni embalaži pa je po teku poskrbelo gasilsko društvo.

Zmagovalci so stali na trajnostnih stopničkah

V ženski kategoriji so prva tri mesta zasedle Klaudija Kolenc, Eva Bobnar in Pia Ritonija. V kategoriji tekačev je prvi na cilj pritekel Gregor Laj, za njim pa Daniel Topolovec in Anže Weiss. Najboljši so prejeli bon za zeleno doživetje Lahinja, kjer se srečata suhi kras in voda. Ostali udeleženci so dobili trajnostne medalje. Iskrene čestitke udeležencem!

Zero Waste plaketa je naša!

Po uspešnem teku, razdeljenih medaljah, malici ter pravilnem ločevanju odpadkov, smo odpadke tudi stehtali. S ponosom lahko sporočimo, da smo zaradi 98,55 odstotkov ločeno zbranih odpadkov pridobili plaketo Zero Waste dogodek.

Video prvega Lahinja traila:

Bela krajina je destinacija, ki skupaj z celotno Slovenijo pripoveduje zeleno zgodbo, saj jo objema zelena narava in zeleno delovanje. Pod okriljem »Zelene sheme slovenskega turizma« uresničujemo zelene politike in ustvarjamo zelena doživetja. Zahvaljujemo se dijakom srednje šole Črnomelj, Špica servisu koles ter vsem, ki so na kakeršen koli način pomagali pri dogodku.

Lahinja trail je požel pohvale zato ga lahko pričakujete tudi v prihodnjih letih!

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj