Na vsebino

Znani prejemniki črnomaljskih občinskih priznanj za 2023

Župančičevo plaketo bo prejel MePZ Samospev Črnomelj, ki deluje že več kot 30 let. Foto: Jani Pavlin
Župančičevo plaketo bo prejel MePZ Samospev Črnomelj, ki deluje že več kot 30 let. Foto: Jani Pavlin

Črnomaljski občinski svetniki so na včerajšnji seji odločili, da najvišje priznanje, plaketo Občine Črnomelj za leto 2023 prejme Združenje borcev za vrednote NOB Črnomelj, ki neprekinjeno deluje že 75 let in uspešno delovanje izkazuje predvsem v skrbi za ohranitev zgodovinske in kulturne dediščine, s poudarkom na dogodkih v obdobju narodnoosvobodilnega boja ter promociji Črnomlja in Bele krajine.

Na letošnji osrednji proslavi ob občinskem prazniku bodo podelili tudi tri diplome Občine Črnomelj za leto 2023. Prejel jo bo Boštjan Majerle, ki je aktivni operativni član v Prostovoljnem gasilskem društvu Rožič Vrh že skoraj 40 let. Kot poveljnik Belokranjske gasilske regije med drugim skrbi za razvoj gasilstva v regiji, izjemen pa je tudi njegov prispevek pri razvijanju in krepitvi varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter pri zaščiti in reševanju.

Društvo kmečkih žena Črnomelj že več kot 30 let skrbi za promocijo belokranjskih dobrot, razvoj in promocijo kmetij, ohranitev domačih kmečkih običajev in vrednot, kot so solidarnost, znanje, povezovanje ter sodelovanje pri ohranitvi kakovosti življenja na kmetijah.

Občinsko diplomo prejme tudi Turistično društvo Črnomelj, ki je v letu 2023 praznovalo 10-letnico uspešnega delovanja. Društvo s sloganom Skupaj pišemo zgodbe našega mesta dokazuje, kako se s sodelovanjem med najrazličnejšimi akterji in s skupnimi akcijami ustvarjajo uspešni turistični projekti. Njihovi dosežki so bistveno zaznamovali dogajanje v Črnomlju in ozavestili Črnomaljce o turističnih potencialih mesta.

PRIZNANJA NA PODROČJU KULTURE

Župančičevo plaketo za leto 2023 prejme Mešani pevski zbor Samospev Črnomelj (KUD Samospev Črnomelj), ki je v lanskem letu praznoval 30. obletnico delovanja, ves ta čas pa ga vodi zborovodkinja Ani Jankovič Šober. Zbor je v treh desetletjih delovanja zabeležil okrog 300 nastopov in predstavlja dragocen doprinos k belokranjskemu zborovskemu petju ter kulturi.

Župančičevo diplomo za leto 2023 prejme akademski kipar Boštjan Kavčič, ki že dobro desetletje živi in ustvarja v Rodinah in je aktiven član lokalne skupnosti. Kavčičeva dela krasijo slovenski in mednarodni prostor že od leta 1999, s svojimi deli pa prispeva k prepoznavnosti Bele krajine, saj njegove kiparske umetnine krasijo prostor črnomaljske občine.

Župančičevo diplomo bo prejelo tudi Kulturno-umetniško društvo Zlata skledica, ki deluje že 10 let. Majhno društvo, katerega jedro predstavljata Breda in Darko Kočevar, je s svojimi aktivnostmi, projekti, soorganizacijami ter gostovanji prepoznano kot eno najaktivnejših črnomaljskih kulturnih društev. Breda in Darko Kočevar sta v naše kraje pripeljala umetnost kamišibaja iz Japonske in mu vdahnila belokranjsko dušo. Sta neumorna promotorja Bele krajine in Otona Župančiča.

NAJBOLJŠI ŠPORTNIKI V OBČINI

Priznanje športnica leta 2023 prejme skakalka v daljino Urša Matotek, ki je v lanskem letu izpolnila vse zadane tekmovalne cilje. Med drugim je na EP mlajših članov in članic osvojila 13. mesto in z osebnim rekordom (6,35 metra) postala državna prvakinja v skoku v daljino. Kot članica slovenske atletske reprezentance je nastopila tudi na evropskih igrah ter s tem vstopila na mednarodno atletsko sceno.

Priznanje športnik leta 2023 prejme nogometaš Mitja Ilenič, ki je pri rosnih šestnajstih sklenil prvo profesionalno nogometno pogodbo z NK Domžale. Postal je standardni član mlade slovenske reprezentance do 21 let, lanskega januarja pa je svojo nogometno pot nadaljeval v ligi MLS pri nogometnem klubu New York City. Mitja Ilenič je trenutno tretji najperspektivnejši mladi desni bočni branilec na svetu in pred njim je zagotovo svetla nogometna kariera.

Priznanje za športno ekipo leta 2023 si je prislužila članska ekipa Rokometnega kluba Črnomelj za širjenje rokometa in športa v občini Črnomelj ter predanega dela, strasti in neprecenljivega prispevka k rasti in uspehom kluba, ki je lani obeležil častitljivih 70 let neprekinjenega delovanja.

Priznanje za športni dosežek leta 2023 prejme član društva invalidov Črnomelj Jurij Kure, ki je v lanskem letu v paranamiznem tenisu dosegel vrhunske rezultate. Na svetovnem prvenstvu v Avstriji je dosegel 5. mesto, na državnem prvenstvu v paranamiznem tenisu invalidov v Novem mestu je osvojil naslov državnega prvaka, zmage se je veselil tudi na odprtem mednarodnem turnirju v Varaždinu. Poleg tega je bil drugi na odprtem prvenstvu v Kranju in četrti na državnem prvenstvu parkinson v Mariboru.

Priznanje za mladega perspektivnega športnika leta 2023 si je prislužil Maj Butala, učenec 9. razreda OŠ Mirana Jarca Črnomelj, član Lokostrelskega društva Legende Kolpe in registrirani športnik pri Lokostrelski zvezi Slovenije. Lani je z golim lokom v kategoriji do 15 let osvojil prvo mesto tako v 3D kot Arrowhead pokalu ter se veselil naslova državnega prvaka v disciplini 3D. Poleg tega je na državnem prvenstvu v disciplini arrowhead osvojil naslov državnega podprvaka.

Pohvale pri urejanju in varovanju okolja breza in ekološke graje kopina za leto 2023 pa tokrat ne bodo podelili.

Župančičeva priznanja bodo prejemnikom podeljena na osrednji občinski proslavi ob kulturnem prazniku, 7. februarja, ob 19. uri, v Kulturnem domu Črnomelj, občinska priznanja in priznanja na področju športa pa bodo podeljena na osrednji proslavi ob prazniku občine Črnomelj, 16. februarja, ob 19. uri, prav tako v Kulturnem domu Črnomelj.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj