Na vsebino

Za šolnike in učence še dve naporni leti, malčki v novih prostorih že letos

Vrtec Loka dobiva končno podobo. Foto: Občina Črnomelj
Vrtec Loka dobiva končno podobo. Foto: Občina Črnomelj

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na podlagi razpisa za sofinanciranje investicij v proračunskem obdobju 2021 – 2024 namenilo dobrih 61 milijonov evrov za izbranih 126 projektov, od tega 55 v vrtce in 71 v osnovno šolstvo. Letos je za naložbe v vrtce namenjenih 17,6 milijona evrov, za osnovno šolstvo pa 29,9 milijona evrov.

Med drugim bodo šla sredstva tudi za gradnjo nove Osnovne šole Loka Črnomelj, za kar je letos v državni blagajni rezerviranih 2,5 milijona evrov. Gre za najdražjo naložbo v osnovno šolstvo v Sloveniji v zadnjih 15 letih, saj je projekt ocenjen na več kot 12 milijonov evrov. V Loki so pred dvema tednoma gradbeni stroji začeli z dolgo pričakovanim rušenjem starega dela šole. Z gradnjo nove šole naj bi začeli še letos, z deli pa zaključili v letu in pol. To pomeni, da zaposlene in šolarje čakata še dve naporni šolski leti. Poleg pouka, ki poteka na šestih različnih lokacijah, bo med drugim izziv tudi dostava šolske prehrane, saj bo kuhinja v črnomaljskem hotelu.

Čez dve leti boljši časi tudi za OŠ Dragatuš

Zadnji dobri dve desetletji prostorska stiska pesti tudi Osnovno šolo komandanta Staneta v Dragatušu, ki poleg ostalih prostorov nujno potrebuje tudi prostore za delo z učenci s posebnimi potrebami. Letos nadaljujejo dograditev dragatuške šole, v kateri so februarja lani končali energetsko sanacijo in prenovili kuhinjo. Za naložbo, ki jo nameravajo končati do poletja 2024, bodo odšteli nekaj več kot 2,4 milijona evrov. Od tega bo država primaknila približno 1,45 milijona evrov, hkrati pa si od Eko sklada obetajo še 260.000 evrov naložbene podpore. Razliko bodo pokrili z občinskim proračunskim denarjem.

Naložba obsega rušitev najstarejšega dela dragatuške šolske stavbe in dograditev prizidka z dodatnimi šolskimi in vrtčevskimi prostori. V omenjeni šoli želijo sicer zagotoviti ustrezne, s standardi in normativi skladne prostorske pogoje za kakovosten vzgojno-izobraževalni proces.

Črnomaljska občina je sicer za lani končano energetsko sanacijo dragatuške šole odštela nekaj več kot 700.000 evrov lastnega denarja. Ta naložba je obsegala prizidek in rekonstrukcijo na severni strani šolske zgradbe, šola pa je zunaj in znotraj dobila novo podobo.

Dela so obsegala povečanje in funkcionalno preureditev kuhinje s spremljajočimi prostori in nabavo kuhinjske opreme, povečanje jedilnice ter vgraditev dvigala za dostop gibalno oviranim. Na severi strani šole so prenovili vodovod in sanitarno ter meteorno kanalizacijo.

Osnovno šolo komandanta Staneta zadnja šolska leta v povprečju obiskuje približno 140 učencev, tamkajšnji vrtec pa obiskuje še približno 50 otrok.

Jeseni nov vrtec v Loki

V polnem zamahu so tudi dela na objektu in v okolici novega vrtca v Loki v Črnomlju, ki ga ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sicer ne sofinancira. Nekaj manj kot 4,2 milijona evrov vredna naložba tako skoraj v celoti bremeni občinski proračun, okrog 570.000 evrov pa bo zanjo prispeval Eko sklad. V nove prostore bodo malčki predvidoma vstopili v drugi polovici oktobra.

Nova stavba enote Loka bo imela 14 oddelkov z vsemi spremljajočimi in upravnimi prostori. Naložba obsega tudi nakup opreme in ureditev okolice vrtca. Z omenjeno 14-oddelčno gradnjo bodo prišli do približno 2200 kvadratnih metrov površine in tako rešili prostorsko stisko preostalih črnomaljskih vrtcev. V novi zgradbi bodo namreč združili vrtčevske oddelke, ki so zdaj razsejani po Črnomlju. Gre za tri oddelke od petih, ki jih bodo po preselitvi v novo stavbo ukinili. Med temi bo tudi problematična vrtčevska enota na Majerju.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj