Na vsebino

Vuzemski ponedeljek

Vuzemski ponedeljek je v metliško mestno jedro privabil množico obiskovalcev, ki so v sončnem spomladanskem popoldnevu uživali v igranju Mestne godbe Metlika, petju in plesu Folklorne skupine Izvor in v najstarejšem spletu plesov, pesmi in iger na Slovenskem, ki jih je prikazala Metliška folklorna skupina Ivan Navratil.

Navratilovci so na letošnji 32. prireditvi na Trgu svobode prikazali izročilni ljudski običaj zaviranje kola, ki ga je belokranjski narodopisec Ivan Navratil že leta 1888 opisal v Ljubljanskem zvonu, temu obredju pa so se metliški meščani odpovedali zelo redko.

Metliško kolo na prostem na vuzemski oziroma velikonočni ponedeljek so sicer v preteklosti zavirali na metliškem Pungartu pri cerkvici sv. Martina, od leta 1992 pa ga plešejo na omenjenem Trgu svobode v starem delu mesta.

Obredje v celoti združuje šest različnih plesnih iger - kolo, must, rešetca, robčeca, petelinji boj in turn, od katerih pa nekatere v zadnjem obdobju opuščajo. Gre sicer za ohranjeni najstarejši splet plesov, pesmi in iger na Slovenskem, ki so ga leta 2013 vpisali v register nesnovne kulturne dediščine, leta 2018 pa razglasili za nesnovno dediščino državnega pomena.

Metliško vuzemsko obredje plešejo brez glasbene spremljave. Plesalci si dajejo takt z lastnim petjem. Obuditev tega običaja je bila deležna številnih pohval, Navratilovci pa praznovanje velikonočnega ponedeljka v zadnjem času obravnavajo kot praznik Metliške folklorne skupine Ivan Navratil.

Vir: STA, Občina Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj