Na vsebino

Vaške straže, ki v Sloveniji niso kaznive? Javno vprašanje ministrici za pravosodje in ministru za notranje zadeve

V Alternativni akademiji že dlje časa s hkratnim ogorčenjem in osuplostjo spremljamo anemičnost slovenske vlade in politike v celoti, ki s popolno pasivnostjo spremljata ustanavljanje vojaških parastruktur, kakršna je Šiškova varda, ki se urijo po slovenskih gozdovih, v zadnjem času pa tudi delovanje tako imenovanih vaških straž v Beli krajini, ki samoiniciativno nadzirajo hrvaško mejo in na lastno pest urejajo prehajanje beguncev čez mejo. In to pod domobransko zastavo.

Ne samo, da se predsednik vlade in pristojna ministrstva ob tem niso zganila niti ob novicah o uporabi strelnega orožja proti beguncem, v današnjem zapisu portala SIOL smo lahko prvič naleteli na odgovore novomeške policijske uprave, čeprav so novinarska vprašanja bila poslana na ministrstvo za notranje zadeve. Že naslov vesti vsebuje osrednje sporočilo, zato ga navajamo v celoti: »Policija v vaških stražah na meji ne vidi nič kaznivega«.

Iz dodatnih pojasnil je mogoče izluščiti, da sicer novomeška policija odsvetuje nepremišljene aktivnosti, s katerimi bi bila ogrožena varnost, hkrati pa očitno delovanju vaških straž ne oporeka in se ob tem sklicuje na odlično sodelovanje z domačini. Glede na omenjeno dejstvo zato zastavljamo javno vprašanje ministrici za pravosodje Andreji Katič in ministru za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju:

1. Ali lahko potrdite, da slovenska vlada in policija ne nasprotujeta ustanavljanju vaških straž na slovenski meji in ali jih morda podpirata?

2. S katero ustavno ali zakonsko podlago bi utemeljili in podkrepili njihovo delovanje, če formiranje vaških straž ni kaznivo in protizakonito ravnanje, kot pravi novomeška policijska uprava?

3. Ali njihovega delovanja ne razumete kot potencialno nevarnega in omejujočega pri izvajanju svojih operativnih nalog na meji?

4. Če delovanje vaških straž celo pozdravljate, ali nameravate z njimi tesneje sodelovati in na kakšne načine?

5. Je »varnostno samoorganiziranje državljanov« dokaz, da policija ne opravlja dovolj dobro svojega dela?

6. Kakšno je vaše stališče do delovanja paravojaških skupin glede na dejstvo, da je bil Andrej Šiško nedavno obsojen zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve?

Spoštovana gospa Katič in spoštovani gospod Poklukar! Strinjala se bosta, da je oblikovanje vaških straž tako skrajen dogodek, da ga mora politika obravnavati s popolno resnostjo. Naj spomnimo na dogajanje leta 2006, ko se vaške straže po Sloveniji ustavljale konvoje policijskih vozil in jih pregledovale v času selitve romske družine Strojan. Sedaj je javnost osupla nad informacijo, da takšna ravnanja niso kazniva, zato zaprošamo za zanesljiv odgovor!

Predsednik društva Alternativna akademija

prof. dr. Darko Štrajn

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj