Na vsebino

V novi podobi tudi južna cerkev pri Treh farah

Foto: Župnija Metlika, Občina Metlika
Foto: Župnija Metlika, Občina Metlika

Upokojeni novomeški škof Andrej Glavan je včeraj pri Treh farah v Rosalnicah posvetil obnovljeno podružnično cerkev Lurške Matere Božje. Po dvajsetih letih obnovitvenih del, je tako v novi podobi končno zaživela tudi južna izmed treh gotskih cerkva. Cerkev Lurške Matere Božje je v pisnih virih prvič omenil Valvasor leta 1689 in je po najnovejših odkritjih po nastanku najstarejša od treh cerkva v Rosalnicah.

Kronisti poročajo, da je po požaru pred 130 leti cerkev zelo propadala in delavci so jo že nameravali porušiti. Domačini so se temu uprli, ko so rekli: Kakšne bodo tri fare z dvema cerkvama! Takrat so obnovili ostrešje in zgradili obok na stebrih. Naslednjih sto let se je pri cerkvi zelo malo postorilo.

Prvi začetki sedanje obnove segajo v leto 2002, ko so zgradili osuševalno-prezračevalno kineto in odprli dve gotski okni. Nato so izdelali konservatorski načrt in načrt statične sanacije. Objekt so statično sanirali, sanirali vse razpoke ter na novo postavili celotno ostrešje.

V naslednjem koraku so obnovili prezbiterij, ki je dobil popolno gotsko podobo ter obnovili fasado. Sledila je še obnova notranjosti cerkve, pri čemer je bil najzahtevnejši del rekonstrukcija gotskih poslikav v prezbiteriju in obnova zakramentalne niše.

V zadnjih desetih letih so za obnovo cerkve namenili 496 tisoč evrov. Občina Metlika je prispevala 82.000 evrov, ministrstvo za kulturo 25.000 evrov, ostalo pa so zbrali s pomočjo posameznikov in drugih donatorjev.

Vir: Družina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj