Na vsebino

V nedeljo vabljeni na "Dan odprtih vrat KP Kolpa"

Prvi od pomembnih terminov, ki se ga bomo spomnili v Tednu slovenskih naravnih parkov je Svetovni dan čebel – ki ga praznujemo danes 20. maja. Krajinski park Kolpa je ta dan obeleževal že pred razglasitvijo Organizacije Združenih Narodov.

Zaradi specifičnih razmer v letošnjem letu, bomo v KP Kolpa vse pomembne mejnike ohranjanja in varstva narave strnili na osrednji dogodek, ki bo v nedeljo 24. maja – ko bomo Dan odprtih vrat KP Kolpa izvedli času primerno. V Žuničih bomo postavili različne razstave na prosto, voden ogled Šokčevega dvora pa bo potekal le za manjše skupine. Tradicionalnega kulturnega programa, predavanj, stojnic s ponudniki in prijetnega druženja z domačini tokrat žal ne bo. Vseeno, pa bo na varen način mogoče pogledati razstave in se sprehoditi med avtohtonimi živalmi. Sredstva za razkuževanje bomo pripravili mi, obiskovalci pa morate priti s svojimi zaščitnimi maskami.

Samo čebelarsko panogo in pomen uspešno predstavljajo čebelarji (mi pa pomagamo), naša dolžnost v naravnih parkih pa je predvsem spomniti na pomen divjih opraševalcev. Njihova velika vloga je bila dolgo časa zanemarjena a številne žuželke imajo pri tem pomembno vlogo. Za opraševanje v kmetijstvu, še bolj pa v naravi skrbijo tudi solitarne čebele, čmrlji, metulji, hrošči in različne druge prostoživeče živali. Ne le, da je njihova vloga pri dopolnjevanju dela »domačih« čebel velika – veliko rastlin marljiva kranjska sivka zaradi svojih morfoloških značilnosti sploh ne more oprašiti. Tudi ko nam nagaja vreme, prostoživeči opraševalci najdejo več poti – predvsem pa nekateri med njimi opravljajo svojo nalogo pri znatno nižjih temperaturah. Ne le opravljanje monitoringov, ki nam dajejo potrebne podatke o stanju v teh populacijah, pomembno je predvsem ustvarjanje pogojev za življenje teh prostoživečih populacij. To počnemo z različnimi aktivnostmi - naprimer z nameščanjem »hotelov za žuželke« s katerimi privabimo te koristne organizme v okolja kjer jih želimo imeti (naprimer visokodebelni travniški sadovnjaki), predvsem pa z ohranjanjem okolja, ki jim omogoča preživetje v naravi. Ohranjanje te izjemne vrstne raznolikosti ne zahteva le velikih dejanj, pač pa največkrat drobno pozornost, v obliki ohranjanja življenjskega okolja in seveda prijazne tehnike kmetovanja in različnih posegov ter izpustov v naravo.

Leta 2008 je Javni zavod Krajinski park Kolpa s Čebelarsko zvezo Bele krajine in Občino Črnomelj uredil Belokranjsko čebelarsko učno pot v Žuničih. Zanimivo predstavitev panoge, življenja čebele, pridelkov čebelarjenja in pomena opraševanja je pozneje videlo veliko skupin učencev in drugih obiskovalcev Bele krajine. Žal so se v nadaljevanju razmere spremenile in ta učni in turistični potencial skorajda ni več izkoriščen. Te informacije o čebelarjenju in opraševanju pa na bolj strnjen način še naprej posredujemo obiskovalcem s pomočjo sodelavcev Čebelarskega društva ob Kolpi in Lahinji v Šokčevem dvoru kjer je postavljena manjša razstava čebelarskega orodja, literatura in replika starega čebelnjaka z opremo. V okviru mednarodnega projekta IPA pa smo pred leti izdali dvojezično zloženko Koristni organizmi v sadovnjaku – nekateri so pomembni opraševalci, drugi pa naravna zaščita pred škodljivci.

Vabljeni torej v nedeljo popoldne v Žuniče - v okolico in notranjost muzeja Šokčev dvor.

Vir: KP Kolpa

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj