Na vsebino

Svetovni dan turizma v Črnomlju

V Črnomlju že tradicionalno – skoraj celo desetletje – praznujemo Svetovni dan turizma. Letos je povezan z negativnimi posledicami pandemije na gospodarstvo in družbo nasploh ter najbolj ranljive skupine v njej. Ponovni zagon turizma bo pripomogel k hitremu okrevanju in rasti, pri čemer je bistven vključujoč razvoj, ki bo pravičen do vseh. Temu je bila posvečena letošnja osrednja tema.

Pod skupnim naslovom VSI SMO TURIZEM smo soorganizatorji dogodka pripravili pester program za vse generacije in okuse. Dopoldne so v spremstvu turistične vodnice Tatjane otroci iz Vrtca Otona Župančiča raziskovali staro mestno jedro. Spoznavali, izdelovali in preizkusili so prave črnomaljske preste, si ogledali razstavo v cerkvi Sv. Duha, obiskali Zakladnico ter nove prostore TIC-a.

Popoldne je potekal voden ogled mestnega središča, pri čemer je Zakladnico obiskal 1000. obiskovalec.

Za brezplačne oglede smo odprli vrata kulturno-turističnih ustanov v starem mestnem jedru Črnomlja in info center v Krajinskem parku Lahinja.

Na ogled sta novi razstavi in sicer »Pot knjige – od avtorja do bralca«, ki jo je pripravila Javna agencija za knjigo RS, ki bo na ogled do 8. oktobra v cerkvi Sv. Duha.

V Primožičevi hiši je odprta razstava vezenin »Kaj piše na tvoji stenski kuhinjski krpi?«, katera bo na ogled do 15. oktobra. Za ogled razstav je zaželena najava.

V popoldanskem času so se otroci udeležili kulinarične delavnice Okusno bo! Z Bernardo Kump so pripravili male nagajive sladkarije. KUD Zlata skledica z gosti je izvedel kamišibaj predstave za male in velike.

Osrednjo temo dogodka smo povezali s projektom »Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021«, ki stremi k trajnostnemu razvoju gastronomije, lokalni samooskrbi, povezovanju podeželskih in urbanih območij, povečevanje kakovosti življenja, poudarja pomen prehrane za zdravje ter zagotavlja podporo malim in srednjim podjetjem. Obiskovalci so lahko poskusili nekaj odličnih belokranjskih kulinaričnih dobrot in njim prilegajočih se vin. Za kulinarično-vinsko ponudbo so poskrbeli Društvo kmečkih žena Črnomelj, Mesarstvo Pepe, Belokranjska hiša - gostišče Veselič, Belokranjsko izročilo in Hiša vina Pečarič. Za presenečenje so se obiskovalci lahko posladkali z »Zelenim objemom« - sladoledom iz lokalne slaščičarne Vanili.

Na omenjeni prireditvi sta o pomenu turizma spregovorila župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek in direktorica RIC-a Barbara Papež Lavrič.Za glasbeni del osrednjega dela prireditve so poskrbeli člani skupine Akustični iz Črnomlja. Program je povezovala Eva Starašinič.

Na zadnji postojanki dogodka v Kulturnem domu Črnomelj, so si obiskovalci ogledali film Divja Slovenija, ki gledalca popelje skozi bogastva naravnega okolja Slovenije.

Soorganizatorji dogodka: Turistično društvo Črnomeljj, JSKD Črnomelj, RIC Bela krajina, Krajevna skupnost Črnomelj, ZIK Črnomelj, Župnija Črnomelj - Dragatuš, Knjižnica Črnomelj, BIBI turizem - Belokranjsko izročilo, KUD Zlata skledica.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj