Na vsebino

Stavko napovedali tudi na belokranjskih upravnih enotah

Sindikat Upravne enote Metlika je napovedal tridnevno stavko.
Sindikat Upravne enote Metlika je napovedal tridnevno stavko.

Stavki, ki so jo zaposleni na več kot 40 upravnih enotah napovedali za zadnje tri dni januarja, se bodo pridružili tudi na obeh belokranjskih upravnih enotah. Sindikat Upravne enote Metlika je napovedal tridnevno stavko, ki bo trajala od ponedeljka, 29. januarja, do srede, 31. januarja. Sindikat Upravne enote Črnomelj pa je napovedal enodnevno stavko, ki bo potekala v torek, 30. januarja.

V času stavke bodo izvajali le nujne naloge: naloge s področja matičnih zadev (prevoz pokojnega v tujino; vpis rojstva, če mora novorojenec na nujno zdravljenje v tujino), naloge s področja javnega reda (izdaja osebne izkaznice ali potnega lista iz razloga nujne službene poti v tujino, nujnega zdravljenja v tujini ali smrti v družini v tujini), naloge s področja prometa (izdaja vozniškega dovoljenja iz razloga nujne službene poti v tujino, nujnega zdravljenja v tujini ali smrti v družini v tujini), s področja urejanja prebivališč (prepoznani postopki urejanja zakonskega prebivališča), s področja evidenc tujcev (vročitev dovoljenja za bivanje za novorojence – prvo dovoljenje, vročitev dovoljenja za bivanje za voznika v mednarodnem prometu), potrjevanje podpor podpisov volivcev in s področja financ (telefonska preverba takse za izdan sklep v zadevi življenjske ogroženosti).

Sindikat: Upravne enote najslabše plačan sistem v državni upravi

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je poudaril, da so upravne enote najslabše plačan sistem v državni upravi. Njihova zahteva pa je, da se najnižje plačanim zagotovi plačilo nad minimalno plačo, za strokovnjake z univerzitetno izobrazbo in visoko strokovno šolo, ki odločajo v upravnih postopkih, pa se zagotovi primerljivo plačilo s tistimi, ki delajo na ministrstvih. Predlog vladne strani, da bi počakali in ta vprašanja reševali v okviru pogajanj o sistemu plač v javnem sektorju, zanje ni sprejemljiv.

Pojasnil je, da bi jim za preklic stavke vladna stran morala nekaj ponuditi, pri čemer je izpostavil, da so se v drugih delih javnega sektorja večinoma že dogovorili in poiskali rešitve za najslabše plačane in jim zagotovili plačilo nad minimalno plačo. Referent na upravni enoti pa je, ko začne z delom, uvrščen štiri plačne razrede pod minimalno plačo.

Na ministrstvu stavko obžalujejo

Na ministrstvu za javno upravo stavko, ki so jo napovedali na več upravnih enotah, obžalujejo. Pri tem poudarjajo, da je težave, s katerimi se soočajo upravne enote treba reševati v konstruktivnem dialogu in s celotno prenovo plačnega sistema. Na ministrstvu si prizadevajo, da do stavke ne bi prišlo, so še poudarili.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič je zagotovil, da se na ministrstvu dobro zavedajo vseh izzivov, s katerimi se upravne enote na žalost soočajo že dolga leta. Meni, da se s podobnimi težavami sooča celoten javni in zasebni sektor zato edino rešitev problematike vidi v sprejemu splošnega dogovora o prenovi plačnega sistema, je poudaril na današnji novinarski konferenci.

Pristojno ministrstvo dela vse, kar lahko, da do “napovedane stavke ne pride” saj bi ta po mnenju Trbiča najbolj vplivala na uporabnike upravnih enot in gospodarstvo. V primeru, da stavka bo, državljane in državljanke ter vse ostale uporabnike upravnih storitev na upravnih enotah prosi za razumevanje.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj