Na vsebino

Starološki Grič

Gozdovi Kočevskega Roga pod mogočnimi krošnjami skrivajo bogato zgodovinsko zapuščino. Tukaj so namreč več kot šest stoletij prebivali Kočevarji. Z vztrajnostjo in skromnostjo so preživeli na tej skopi zemlji, na svojem edinstvenem jezikovnem in kulturnem otoku.
Ostanki nekdanje kočevarske vasi Starološki Grič, imenovali so jo Logpihl, so nedaleč od ceste Planina - Sredgorska luža - Golobinjek.
Vasica je včasih imela štiri hiše. Zaradi težkega življenja, daleč od drugih večjih naselij, je bil zaselek že pred koncem 19. stoletja opuščen. Poleg sledov štirih domačij nas na gričku nad vasjo na nekdanjo poseljenost tega odmaknjenega kraja spominjajo ruševine kapele sv. Urbana. Zidana je bila iz lepo obdelanega kamenja, obokani vhod je še lepo ohranjen, prav tako kamniti svečniki na stranskih stenah. Notranjost obzidja počasi osvaja gozd, na zaplati zemlje na mestu oltarja cvetijo ciklame.
Po pripovedovanju so ob večjih praznikih h kapeli prihajali krošnjarji iz vseh koncev Kočevske, prav tako pa domačini iz okoliških vasi. Krošnjarji so poleg potrebnega blaga prinašali tudi novice iz bolj oddaljenih krajev. Vedno so imeli veliko poslušalcev.
Neverjeten mir in pretakanje energij, ki so jih tu pustile generacije pobožnih kočevarskih romarjev, današnjega obiskovalca tega kraja nikakor ne pustijo ravnodušnega. Vzemite si kdaj čas in ta lepi in skrivnostni kraj obiščite tudi vi. Jaz ga obiščem večkrat, v galeriji ga predstavljam v poletni in zimski brezsnežni preobleki …

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
14
21
33
43
55
62
71
83
92
16
19
20
26
27
28
30
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj