Na vsebino

Stara Metlika (69)

Hranilništvo v Beli krajini

Na območju Bele krajine so bile hranilnice v Adlešičih, Dragatušu, na Preloki, dve na Vinici, v Podzemlju, Semiču, na Suhorju in Radovici.

V Beli krajini je bila ustanovljena Prva dolenjska posojilnica v Metliki že leta 1874. Njen dolgoletni odbornik je bil Leopold Gangl, ki je kasneje postal tudi direktor. Iz čistega dobička je zadruga podpirala Dijaško kuhinjo v Novem mestu, Družbo sv. Cirila in Metoda, Bolnico usmiljenih bratov v Novem mestu, v Metliki je podprla gradnjo šole in razne druge ustanove. Njeno poslovanje je bilo vseskozi uspešno, tudi v času gospodarske krize je bila likvidna. Poslovala je med italijansko okupacijo, leta 1941 je pričela poslovati s tekočimi računi. Po letu 1943 pa je njeno delovanje zamrlo. Po vojni je prišlo do združitve Prve dolenjske posojilnice ter Hranilnice in posojilnice (1895) v eno zadrugo, ki je delovala le še dve leti. Pred prvo svetovno vojno je v Metliki delovala še Ljudska hranilnica in posojilnica.
V Črnomlju je bila leta 1885 ustanovljena najprej Posojilnica, kasneje pa še Ljudska hranilnica in posojilnica.

Naslovna fotografija: Z leve proti desni stojijo Leopold Flajšman, Franc Sajovec, Josip Flajšman in Otmar Šturm. Sedijo pa Frančišek Wacha, Leopold Gangl, Ivan Golia, Franjo Guštin in Anton Rajmer.

Fotografija 2: Razglas Prve dolenjske posojilnice v Metliki je bil objavljen v Dolenjskih novicah 1. februarja 1896 na strani 23.

Fotografija 3: Posojilnica v Črnomlju je bila zgrajena med letoma 1898 in 1900. Razglednico hranimo v Posebnih zbirkah Boga Komelja.

Fotografija 4: Reklama za črnomaljsko hranilnico je bila objavljena v Dolenjskih novicah 1. aprila 1905 na strani 76.

Vir: Kamra/Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Vir: Stara Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj